Waardeer persoonlijke ‘gebreken’ als kwaliteiten in jouw organisatie

We streven voortdurend naar perfectie. Ook als we daar niet zo van bewust zijn. Het moet steeds beter (en sneller). Heel vaak ligt de focus op het verbeteren of corrigeren van wat als 'gebrek' of tekort wordt beschouwd. Progressieve, vernieuwende organisaties gaan daar anders mee om. Die organisaties weten persoonlijke ‘gebreken’ te waarderen als kwaliteiten. Doelstelling 10 van Mentaal Verantwoord Ondernemen nodigt bedrijven uit om een breder perspectief te omarmen, waarbij wat traditioneel als zwakte wordt gezien, mag worden gewaardeerd als een potentiële sterkte.

Jonge medewerker zit achter een laptop met kop koffie naast zich

Het potentieel van ‘gebreken’

Wat normaliter wordt beschouwd als een ‘gebrek’ varieert breed, en is dus zo normaal nog niet. Het kan gaan om een persoonlijkheidstrek, zoals extreme verlegenheid of een neiging tot dagdromen. Of herken gaan om een afwijkende stijl van werken, zoals de voorkeur om laat op de avond te werken of de behoefte aan frequente pauzes. Traditioneel kunnen deze eigenschappen in het bedrijfsleven als belemmerend worden gezien. Echter, wanneer ze op de juiste wijze worden benaderd en gemanaged, kunnen deze eigenschappen een bron van innovatie en creativiteit zijn. En zelfs uitermate effectief.

Gebreken herdefiniëren

  • Acceptatie en herwaardering

Een eerste stap in het anders kijken naar zogenaamde gebreken is het veranderen van de perceptie van wat een gebrek is. Dit vereist primair een cultuur van acceptatie en waardering voor diversiteit in denken en handelen. Bijvoorbeeld, iemand die als overdreven gedetailleerd wordt beschouwd, komt in rollen die nauwkeurigheid vereisen – data-analyse, programmeren – uitzonderlijk goed uit de verf.

  • Rollen aanpassen

Organisaties kunnen de unieke capaciteiten van individuen benutten door rollen of projecten aan te passen die beter aansluiten bij hun specifieke persoonlijke eigenschappen. Door werk op maat aan te bieden, niet alleen op basis van vaardigheden maar ook op basis van persoonlijkheid, kun je als organisatie profiteren van een hogere productiviteit en meer blije gezichten.

  • Training en ontwikkeling

Door trainingsprogramma’s die gericht zijn op het ontwikkelen van zelfbewustzijn en zelfmanagement kunnen medewerkers hun eigen ‘gebreken’ of tekortkomingen beter begrijpen en leren ze hoe ze deze kunnen ombuigen naar positieve bijdragen binnen het team. Dit kan ook overigens ook leidinggevenden betreffen, die moeten leren hoe ze deze unieke eigenschappen effectief kunnen managen.

Voordelen van diversiteit in persoonlijkheid

Het waarderen van persoonlijke gebreken als kwaliteiten brengt een reeks voordelen met zich mee. Hieronder noemen we enkele voor de hand liggende voordelen.

  • Diversiteit in persoonlijkheid en manier van denken kan leiden tot meer creatieve oplossingen voor uiteenlopende problemen.
  • Werknemers die het gevoel hebben dat hun unieke eigenschappen gewaardeerd worden, zijn vaak meer betrokken en tevreden met hun werk en ervaren meer werkgeluk.
  • Teams met een breed scala aan persoonlijkheden en verschillende stijlen zijn vaak veerkrachtiger en beter in staat om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Praktische implementatie

1. Persoonlijkheidsassessments

Gebruik persoonlijkheidsassessments niet om mensen te ‘labelen’, maar om dieper inzicht te krijgen in hoe verschillende eigenschappen binnen het team het beste kunnen worden benut. Deze inzichten kunnen (en moeten) worden gebruikt om de werkplek inclusiever en meer steunend te maken.

2. Leiderschapstraining

Train leiders om de unieke bijdragen van elk teamlid te herkennen en te waarderen. Hierbij gaat het onder andere om het ontwikkelen van vaardigheden in empathisch leiderschap en conflictoplossing. Vaardigheden die van groot belang zijn wanneer je te maken hebt met een diverse groep medewerkers.

3. Communicatiekanalen

Creëer open communicatiekanalen waar medewerkers hun ideeën en zorgen vrij kunnen uiten. Zo kun je mogelijke ‘gebreken’ die als positief kunnen worden heroverwogen en benut, gemakkelijker identificeren

Door persoonlijke ‘gebreken’ te herwaarderen als waardevolle kwaliteiten, bevorder je als organisatie een meer inclusieve, innovatieve en dynamische werkomgeving. Dit paradigma versterkt niet alleen individuele bijdragen, maar dient ook als een krachtige motor voor organisatorische groei en succes. Als je mensgericht wilt ondernemen (wat Mentaal Verantwoord Ondernemen in feite is) ontdek je dat het herkennen en koesteren van unieke persoonlijke eigenschappen in grote mate bijdraagt aan duurzaam succes voor de organisatie.

Acties voor Mentaal Verantwoord Ondernemen

Om concreet te werken aan doelstelling 10 – De organisatie weet persoonlijke ‘gebreken’ te waarderen als kwaliteiten – kun je als organisatie verschillende acties ondernemen om een bedrijfscultuur te creëren waarin individuele verschillen worden geaccepteerd en tevens worden gezien als een waardevolle bijdrage aan het team en de organisatie.

1. Herdefinieer ‘gebreken’

  • Organiseer workshops die gericht zijn op het herdefiniëren van wat normaliter als een ‘gebrek’ wordt beschouwd. Zo kun je stereotypen en vooroordelen ontmantelen en persoonlijke eigenschappen die traditioneel als negatief worden beschouwd herwaarderen.
  • Stel beleid op dat diversiteit in persoonlijke eigenschappen waardeert. Hiermee creëer je een werkomgeving waarin alle medewerkers zich gewaardeerd voelen.

2. Maak gebruik van individuele sterkte-analyses

  • Gebruik persoonlijkheidstests en assessments zoals de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) of de StrengthsFinder om de unieke eigenschappen en ‘gebreken’ van individuen te identificeren en te onderzoeken hoe deze kunnen worden ingezet als sterke punten binnen het team.
  • Werk aan gepersonaliseerde ontwikkelingsplannen die rekening houden met individuele eigenschappen. Zorg ervoor dat de plannen daadwerkelijk worden omgezet in acties die bijdragen aan persoonlijke en professionele groei.

3. Creëer een bedrijfscultuur van acceptatie en waardering

  • Train leiders en managers om diversiteit in persoonlijke eigenschappen te herkennen en te waarderen. Leiders moeten kunnen identificeren hoe zogenaamde ‘gebreken’ positief kunnen bijdragen aan het team.
  • Implementeer programma’s die niet alleen traditionele prestaties adresseren en waarderen, maar ook de unieke bijdragen van individuen die voortkomen uit hun persoonlijke eigenschappen.

4. Creëer een flexibele werkomgeving

  • Stel je flexibel op ten aanzien van de individuele behoeften en eigenschappen van je medewerkers. Biedt bijvoorbeeld flexibele werktijden aan of de mogelijkheid om vanuit huis te werken voor diegenen die beter presteren in een minder gestructureerde omgeving.
  • Pas rollen en taken aan om te profiteren van unieke persoonlijke eigenschappen. Denk hierbij aan het toewijzen van projecten die creatief denken vereisen aan personen die als ‘dagdromers’ worden beschouwd.

5. Werk aan teamdynamiek en samenwerking

  • Organiseer teambuilding activiteiten die gericht zijn op het waarderen van diverse persoonlijkheden en eigenschappen. Dit helpt teamleden om elkaars unieke kwaliteiten te zien en te waarderen.
  • Moedig de vorming van zogenaamde ‘cross-functionele teams’ aan waarin diverse persoonlijke eigenschappen kunnen bijdragen aan innovatie en het oplossen van problemen.

6. Zorg voor (continue) feedback en dialoog

  • Zorg voor open communicatiekanalen waar medewerkers feedback kunnen geven over hoe de organisatie met persoonlijke eigenschappen omgaat en waar verbeteringen mogelijk zijn.
  • Evalueer regelmatig hoe effectief de organisatie is in het waarderen en benutten van persoonlijke ‘gebreken’ en doe aanpassingen waar nodig.

Door bovenstaande acties te implementeren, creëer je als organisatie een werkomgeving waarin alle – maar dan ook álle – medewerkers zich gewaardeerd voelen voor hun unieke bijdragen. Het resultaat hiervan is een sterk verhoogde medewerkerstevredenheid, fijnere teamdynamiek en uiteindelijk een veel sterker en veerkrachtiger bedrijf.

NewDayPeople vergroot mentale kracht in organisaties

Elke organisatie in Nederland heeft in meer of mindere mate moeite hebben met het versterken van haar mentale kracht. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vele gevallen van burn-out en de stress gerelateerde problematiek en mentale klachten waar veel medewerkers mee worstelen. Bedrijven en organisaties weten vaak niet waar te beginnen of zijn niet in staat om een goede strategie voor ‘Mentaal Verantwoord Ondernemen’ (MTVO) op te zetten. Niet zo gek, want ze hebben wel wat anders te doen. NewDayPeople is erin gespecialiseerd. Het is onze missie om mentale kracht in organisaties te vergroten. Daarbij nemen wij jouw organisatie bij de hand. Lees het manifest dat we hebben geschreven en je weet waar wij voor staan. Wil jij dat we je helpen bij Mentaal Verantwoord Ondernemen? Neem contact met ons op via het formulier aan de onderzijde van deze pagina. Dan gaat de bal vanzelf rollen.

Serie over de doelstellingen van Mentaal Verantwoord Ondernemen

Dit artikel maakt deel uit van een serie van 13 doelstellingen van MTVO, Mentaal Verantwoord Ondernemen. Op onze website vind je een overzicht van alle doelstellingen waar je aan kunt werken om mentale kracht te vergroten in je bedrijf of organisatie. Elk bedrijf, van groot tot klein, kan mentale kracht ontwikkelen en vergroten. Ga er nu mee aan de slag.

Meer lezen

Help de mensen in je organisatie bij het maken van morele afwegingen

Een oproep aan alle organisaties: toon ethisch leiderschap. De wereld heeft daar meer dan ooit behoefte aan.

Lees verder
Een mannelijke en vrouwelijke medewerker lopen met elkaar op terwijl ze gezellig met elkaar praten

Heb als organisatie oog voor de persoonlijke context van je mensen

Het begrip 'persoonlijke context' verwijst naar de unieke persoonlijke en externe factoren die de ervaringen en gedragingen van de medewerkers beïnvloeden.

Lees verder
Medewerker achter laptop converseert met collega's

Geef je medewerkers de ruimte en de vrijheid naar eigen inzicht te leven en gelukkig te zijn

Organisaties krijgen door dat de mensen die de organisatie vormgeven hun werkelijke kapitaal zijn. Hierbij is de huidige krappe arbeidsmarkt de stok achter de deur voor minder vooruitstrevende organisaties.

Lees verder

Meer informatie over een zakelijke workshop?

Neem contact op met onze accountmanager. Hij kan je alles vertellen over onze workshops en helpt je graag.

Inge Schouten
Coördinator
0648254247

"*" geeft vereiste velden aan