Verhoog betrokkenheid van je medewerkers met interessante en uitdagende taken

Werk is voor velen meer dan een middel van bestaan. Veel organisaties zijn vooral gefocust op wat het bedrijf nodig heeft en zien hun medewerkers als pionnen die ze kunnen inzetten om dit werk efficiënt gedaan te krijgen. Dat is een beperkte visie die niet langer houdbaar is. Als je talent wilt aantrekken én behouden moet je tegenwoordig passende interessante en uitdagende taken te bieden hebben. Medewerkers die zich betrokken en gemotiveerd voelen, zijn doorgaans degenen die worden voorzien van werk dat hen intellectueel uitdaagt en emotioneel vervult. Het is goed om te beseffen dat dit aspect ook een sleutelrol speelt in de productiviteit en het succes van jouw organisatie.

Collage van vijf kantoormedewerkers in actie die allemaal wat anders doen

Waarom uitdagend werk?

  • Stimuleert groei en ontwikkeling

Uitdagende taken bieden medewerkers de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen en hun kennis uit te breiden. Door uitdagende taken te creëren geef je medewerkers de gelegenheid om nieuwe competenties te verwerven. Dit (constante) proces van leren en verbeteren houdt hen betrokken en helpt hen zich aan te passen aan veranderende werkomgevingen en verwachtingen. Uitdagend werk biedt een basis voor persoonlijke groei, hetgeen naast de medewerker ook de organisatie ten goede komt.

  • Verhoogt motivatie en betrokkenheid

Interessant en uitdagend werk heeft een directe invloed op de motivatie van medewerkers. Wanneer taken medewerkers intellectueel stimuleren en persoonlijke voldoening schenken, zijn zij meer geneigd om zich volledig in te zetten en te streven naar excellentie. Dit verhoogt hun betrokkenheid en vermindert de kans op verveling of apathie. Dit laatste leidt vaak tot verminderde prestaties en hogere verloopcijfers. En dat wil je niet.

  • Bevordert innovatie

Uitdagende taken moedigen medewerkers aan om creatief te denken en innovatieve oplossingen te vinden voor complexe problemen. Hiermee bevorder je een innovatieve bedrijfscultuur waarin medewerkers worden gestimuleerd om buiten de gebaande paden te denken en te gaan. Medewerkers kunnen hun unieke perspectieven en ideeën gebruiken om waarde toe te voegen aan de organisatie. Innovatie ontstaat vaak uit de noodzaak om uitdagingen aan te gaan en nieuwe manieren te vinden om een doel te bereiken.

Hoe interessante en uitdagende taken te creëren

  • Ken je medewerkers (en begrijp ze)

Een van de eerste stappen die je zou moeten zetten om je mensen interessante en uitdagende taken te bieden, is om hun individuele vaardigheden, interesses en carrièredoelen te kennen en te begrijpen. Dit bereik je door regelmatig een-op-eengesprekken te voeren, feedbacksessies te organiseren en persoonlijke ontwikkelingsplannen op te stellen. Door de verzamelde informatie te gebruiken, kun je taken en projecten afstemmen op wat medewerkers motiveert en uitdaagt, waardoor hun werk meer betekenis krijgt.

  • Diversiteit in taken

Het bieden van een variëteit aan taken is van groot belang om monotonie en verveling te voorkomen. Als het werk divers is, worden medewerkers blootgesteld aan verschillende aspecten van het bedrijf. Op deze manier ontwikkelen ze een breder scala aan relevante vaardigheden. Om dit te bereiken kun je cross-functionele projecten opzetten of tijdelijke opdrachten in andere afdelingen uitzetten. Ook kun je medewerkers betrekken bij verschillende aspecten van hun huidige rol.

  • Verhoog de complexiteit

Het verhogen van de complexiteit van taken draagt er uiteraard ook aan bij om medewerkers meer uit te dagen en hen aan te moedigen om hun probleemoplossende vaardigheden te verbeteren. Je kunt medewerkers meer verantwoordelijkheden geven. Verantwoordelijkheid die verder gaat dan hun huidige vaardigheden of kennis, waardoor ze worden gedwongen om nieuwe dingen te leren en zich aan te passen. Het is hierbij heel belangrijk om een balans te vinden tussen uitdaging en haalbaarheid om te voorkomen dat medewerkers zich overweldigd voelen en geen richting meer hebben.

  • Geef autonomie

Autonomie in het werk stelt medewerkers in staat om zelf beslissingen te nemen over hoe ze hun taken uitvoeren. Dit verhoogt hun gevoel van eigenaarschap en betrokkenheid. Door medewerkers de vrijheid te geven om hun eigen aanpak te kiezen en creatieve oplossingen te bedenken, kunnen ze taken op een manier aanpakken die hen persoonlijk het meest stimuleert en uitdaagt.

Een ondersteunende bedrijfscultuur en structuur

  • Duidelijke doelen en verwachtingen

Het stellen van duidelijke doelen en verwachtingen is essentieel om ervoor te zorgen dat medewerkers weten wat er van hen wordt verwacht en waarom hun werk belangrijk is. Duidelijke doelstellingen bieden richting en helpen je mensen te begrijpen hoe hun werk bijdraagt aan de bredere doelen van de organisatie. Dit geeft hen een gevoel van doelgerichtheid en motivatie om hun taken succesvol uit te voeren.

  • Feedback en waardering

Regelmatige feedback en waardering spelen een cruciale rol bij het motiveren van medewerkers. Tevens helpt het hen om uitdagende taken effectief uit te voeren. Constructieve feedback helpt hen te begrijpen op welke punten ze zich kunnen verbeteren en laat zien wat ze goed doen. Waardering is voor ieder mens belangrijk. Het maakt een organisatie menselijk. Feedback en waardering creëren een positieve cyclus van leren en verbeteren.

  • Opleiding en ontwikkeling

Door (ruime) mogelijkheden voor opleiding en ontwikkeling te bieden kunnen je medewerkers de vaardigheden verwerven die ze nodig hebben om uitdagende taken aan te pakken. Hierbij kun je aan formele training denken, maar ook aan meer informele leermogelijkheden, zoals workshops, mentorschap en toegang tot leermiddelen. Door in ontwikkeling te investeren, stel je je mensen in staat om complexere en interessantere taken aan te gaan. Laat het repetitieve werk doen door moderne techniek en de complexe taken door je waardevolste ‘bezit’. Je mensen.

Als je interessante en uitdagende taken aanbiedt aan je medewerkers kun je als organisatie daadwerkelijk floreren enz onderscheidt je je in een competitieve omgeving. Door taken af te stemmen op de interesses en vaardigheden van medewerkers, diversiteit en complexiteit in hun werk te bieden en bovendien daaromheen een ondersteunende structuur te creëren, kan jouw organisatie de motivatie en betrokkenheid van haar medewerkers aanzienlijk verhogen. Dit leidt tot een dynamische, productieve en innovatieve werkomgeving.

Acties voor Mentaal Verantwoord Ondernemen

Om concreet te werken aan kenmerk 55 – De organisatie biedt medewerkers interessante en uitdagende taken – kun je als organisaties verschillende kanten op om de werkervaring van je medewerkers te verrijken en hen te stimuleren om hun grenzen te verleggen. Hiermee bevorder je tevredenheid en betrokkenheid onder je mensen, en versterk je tevens de innovatieve kracht van je organisatie.

1. Herontwerp taken en differentieer

  • Voer regelmatig taakanalyses uit om te bepalen welke elementen van een taak als routinematig worden ervaren en welke als uitdagend worden beschouwd. Gebruik deze informatie om taken zo aan te passen dat ze zowel stimulerend als haalbaar zijn.
  • Verrijk de rollen van je medewerkers door hen meer verantwoordelijkheden te geven, zoals meer autonomie in hun dagelijkse taken, de mogelijkheid om zelf besluiten te mogen nemen en kansen om nieuwe projecten of initiatieven te leiden.

2. Stimuleer professionele ontwikkeling en opleiding

  • Bied met regelmaat trainingen en workshops aan die gericht zijn op zowel de ontwikkeling van harde als zachte vaardigheden. Met name de zachte vaardigheden zijn hierbij van belang. Zo rust je je medewerkers uit voor complexere taken.
  • Werk samen met medewerkers aan het opstellen van persoonlijke plannen voor loopbaanontwikkeling, hiermee bren pg je de stappen in kaart voor het bereiken van hogere niveaus van complexiteit en verantwoordelijkheid.

3. Moedig de vorming van cross-functionele teams en projecten aan

  • Moedig het werken in projectteams aan. De leden uit deze teams vertegenwoordigen idealiter verschillende disciplines, waardoor medewerkers in contact komen met nieuwe ideeën en werkwijzen, en zij worden gestimuleerd om buiten hun comfortzone te treden.
  • Implementeer het rouleren van rollen, waardoor medewerkers in verschillende afdelingen of functies binnen de organisatie gaan werken. Door te rouleren krijgen medewerkers een bredere kijk op het bedrijf en kunnen ze hun vaardigheden op diverse gebieden uitbreiden.

4. Organiseer feedback en evaluatie

  • Zorg voor een open bedrijfscultuur waar medewerkers regelmatig constructieve kritiek en waardering krijgen voor hun werk. Door structureel feedback te organiseren wordt op een snelle en efficiënte manier duidelijk wat als uitdagend wordt beschouwd en wat aanpassing behoeft.
  • Gebruik prestatiebeoordelingen niet alleen om prestaties te meten, maar ook om de uitdagingen en interesses van medewerkers te bespreken. En daarnaast om toekomstige kansen voor interessant en uitdagend werk te identificeren.

5. Empower en geef autonomie

  • Geef medewerkers meer controle over hoe ze hun werk uitvoeren. Daar hoort idealiter bij dat ze zelf hun methoden kunnen kiezen en innovatieve benaderingen voor kunnen stellen.
  • Creëer een veilige omgeving waar het nemen van gecalculeerde risico’s wordt aangemoedigd en waar mogelijke mislukkingen worden gezien als een leerervaring.

6. Maak gebruik van technologie en tools

  • Voorzie medewerkers van (de) nieuw(st)e technologieën en tools die ervoor zorgen dat ze efficiënter kunnen werken en meer tijd kunnen vrijmaken voor creatieve en strategische zaken.
  • Bied toegang tot een online leerplatform en professionele literatuur. Zo blijven medewerkers op de hoogte van trends en ontwikkelingen in hun vakgebied.

Door deze maatregelen kan jouw organisatie een dynamische en stimulerende werkomgeving creëren waar medewerkers voortdurend worden uitgedaagd en gestimuleerd om te groeien. Hiermee verhoog je de tevredenheid onder je mensen en – niet onbelangrijk in deze tijden – behoud je ze. Daarnaast dragen deze acties ook bij aan de algehele veerkracht en concurrentiekracht van jouw organisatie.

NewDayPeople vergroot mentale kracht in organisaties

Elke organisatie in Nederland heeft in meer of mindere mate moeite hebben met het versterken van haar mentale kracht. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vele gevallen van burn-out en de stress gerelateerde problematiek en mentale klachten waar veel medewerkers mee worstelen. Bedrijven en organisaties weten vaak niet waar te beginnen of zijn niet in staat om een goede strategie voor ‘Mentaal Verantwoord Ondernemen’ (MTVO) op te zetten. Niet zo gek, want ze hebben wel wat anders te doen. NewDayPeople is erin gespecialiseerd. Het is onze missie om mentale kracht in organisaties te vergroten. Daarbij nemen wij jouw organisatie bij de hand. Lees het manifest dat we hebben geschreven en je weet waar wij voor staan. Wil jij dat we je helpen bij Mentaal Verantwoord Ondernemen? Neem contact met ons op via het formulier aan de onderzijde van deze pagina. Dan gaat de bal vanzelf rollen.

Serie over Mentaal Verantwoord Ondernemen

Dit artikel maakt deel uit van een serie van 56 over de organisatiekenmerken van MTVO, Mentaal Verantwoord Ondernemen. Op onze website vind je een overzicht van alle kenmerken waar je aan kunt werken om mentale kracht te vergroten in je bedrijf of organisatie. Elk bedrijf, van groot tot klein, kan mentale kracht ontwikkelen en vergroten. Ga er nu mee aan de slag.

Meer lezen

Help de mensen in je organisatie bij het maken van morele afwegingen

Een oproep aan alle organisaties: toon ethisch leiderschap. De wereld heeft daar meer dan ooit behoefte aan.

Lees verder
Een mannelijke en vrouwelijke medewerker lopen met elkaar op terwijl ze gezellig met elkaar praten

Heb als organisatie oog voor de persoonlijke context van je mensen

Het begrip 'persoonlijke context' verwijst naar de unieke persoonlijke en externe factoren die de ervaringen en gedragingen van de medewerkers beïnvloeden.

Lees verder
Medewerker achter laptop converseert met collega's

Geef je medewerkers de ruimte en de vrijheid naar eigen inzicht te leven en gelukkig te zijn

Organisaties krijgen door dat de mensen die de organisatie vormgeven hun werkelijke kapitaal zijn. Hierbij is de huidige krappe arbeidsmarkt de stok achter de deur voor minder vooruitstrevende organisaties.

Lees verder

Meer informatie over een zakelijke workshop?

Neem contact op met onze accountmanager. Hij kan je alles vertellen over onze workshops en helpt je graag.

Inge Schouten
Coördinator
0648254247

"*" geeft vereiste velden aan