Werk structureel aan vergroten van mentale kracht in je organisatie

Mentale kracht is een essentiële pijler voor een gezonde en productieve organisatie. Om mentale kracht te vergroten is het (bij lange na) niet voldoende om incidentele initiatieven te ontplooien. Het vergroten van mentale kracht vraagt om een structurele, integrale aanpak die diep geworteld is in de bedrijfscultuur en de strategie. De focus op mentale gezondheid mag niet alleen maar een reactie zijn op de problemen die zich voordoen, maar zou een proactieve strategie moeten zijn om welzijn en veerkracht te bevorderen.

Medewerkers in een video-call

Erken de noodzaak van mentale kracht

Bedenk dat het creëren van een werkomgeving waar mentale kracht centraal staat, begint bij het erkennen van de noodzaak hiervan en het ontwikkelen van een beleid dat deze visie ondersteunt.

Hieronder zetten we enkele praktische stappen en strategieën uiteen die je als organisatie kunt implementeren om de mentale kracht van je medewerkers duurzaam te vergroten. Elke stap is erop gericht om een ondersteunende en veerkrachtige werkomgeving te creëren. Organisaties die hier serieus werk van maken, zullen niet alleen de gezondheid en tevredenheid van hun medewerkers verbeteren, maar ook hun eigen prestaties en succes op lange termijn veiligstellen.

De noodzaak van structurele aandacht voor mentale kracht

Werken aan mentale kracht binnen je bedrijf of organisatie vereist een voortdurende, systematische aanpak die verweven is met de kernstrategieën van de organisatie. Allereerst is het hierbij van belang om te erkennen dat mentale gezondheid een fundamenteel onderdeel van het welzijn van de mensen in en om de organisatie is. Dit heeft direct invloed op alle aspecten van de prestaties. Mentale kracht bouw je dus niet op met het incidenteel organiseren van een workshop of training. Mentale vooruitgang behoeft bewuste én structurele aandacht.

Implementatie van werk aan mentale kracht

1. Integratie in het bedrijfsbeleid

Het structureel bevorderen van mentale kracht begint met het integreren van dit doel in het bedrijfsbeleid. Elke organisatie dient beleid en procedures te ontwikkelen die mentale gezondheid promoten en beschermen. Dit kan onder meer door het aanbieden van flexibele werktijden, het creëren van een bedrijfscultuur die steun en hulp biedt en het verlenen van toegang tot mentale gezondheidsdiensten.

2. Leiderschapstraining en -ontwikkeling

Leiders spelen uiteraard een sleutelrol in de bevordering van mentale kracht in organisaties. Trainingen die leiderschapsteams uitrusten met de kennis en vaardigheden om mentale gezondheidsproblemen te herkennen en er adequaat op te reageren, zijn hierbij de kern. Leiders moeten leren hoe ze een omgeving kunnen creëren die open staat voor discussies over mentale gezondheid en hoe ze effectief kunnen communiceren over het belang ervan.

3. Permanente educatie en bewustwording

Een bedrijfscultuur van permanente educatie over mentale gezondheid helpt om het bewustzijn en begrip te vergroten. Organiseer regelmatig workshops en seminars, en stel daarnaast e-learning modules beschikbaar, die (bijvoorbeeld) stress management of emotionele intelligentie als onderwerp hebben. Door permanente educatie in te zetten bouw je aan een collectief bewustzijn van de grote waarde van mentale kracht in je organisatie.

4. Feedback en evaluatie

Effectieve feedback stelt organisaties in staat om de impact van hun inspanningen op het gebied van mentale gezondheid te monitoren en te evalueren. Houd regelmatig enquêtes in de hele organisatie en organiseer sessies waarbij werknemers feedback kunnen geven. Dergelijke feedback is van groot belang. Je kunt hierdoor de effectiviteit van bestaande programma’s beoordelen en waar nodig aanpassingen maken.

Voordelen van een structurele aanpak

De voordelen van het structureel werken aan mentale kracht zijn legio. We noemen hier enkele belangrijke. Ten eerste leidt het tot een vermindering van werkgerelateerde stress. Dit resulteert in lager ziekteverzuim en een hogere werknemerstevredenheid. Ten tweede versterkt het de bedrijfscultuur, aangezien een focus op mentale gezondheid bijdraagt aan een omgeving waarin werknemers zich gewaardeerd en gesteund voelen. Dit leidt vervolgens weer tot behoud van talent en een uitstekend imago als werkgever.

Structureel werken aan de mentale kracht binnen een organisatie lijkt misschien een luxe, maar dat is het geenszins. Het is eerder een noodzaak. De druk voor werknemers en de eisen waaraan zij moeten voldoen nemen voortdurend toe. Een sterke(re) focus op mentale gezondheid biedt een belangrijk tegenwicht, waardoor medewerkers kunnen floreren in plaats van dat ze hun best moeten doen om te overleven. Bedrijven en organisaties die deze verantwoordelijkheid erkennen en integreren in hun bedrijfsstrategie, positioneren zichzelf als de leiders van het hedendaagse bedrijfsleven.

Acties voor Mentaal Verantwoord Ondernemen

Om concreet te werken aan doelstelling 2 van Mentaal Verantwoord Ondernemen – De organisatie werkt bewust en structureel aan het vergroten van de eigen mentale kracht – kun je als organisatie specifieke strategieën en acties ondernemen. De onderstaande acties zorgen ervoor dat mentale kracht wordt geïntegreerd in alle lagen en processen van de organisatie:

1. Ontwikkel een beleid voor mentale gezondheid

  • Creëer een duidelijk beleid dat mentale gezondheid ondersteunt en bevordert. In het beleid moeten duidelijk de beschikbare middelen, mogelijke trainingen en de verantwoordelijkheden van het management inzake ondersteuning naar voren komen.
  • Zorg ervoor dat dit beleid actief wordt gecommuniceerd naar alle medewerkers, zodat iedereen zich bewust is van de middelen en steun die beschikbaar zijn.

2. Train leiders en managers

  • Bied trainingen aan voor leiders en managers over hoe ze mentale gezondheid binnen hun teams kunnen ondersteunen en vergroten. Daarbij gaat het onder andere om het herkennen van stresssignalen, het bieden van ondersteuning en het creëren van een open dialoog over mentale gezondheid.
  • Moedig leiders aan om als rolmodel te fungeren door zelf open te zijn over het belang van mentale gezondheid. Hierdoor wordt het stigma op mentale gezondheid doorbroken en een bedrijfscultuur van openheid bevorderd.

3. Implementeer trainingen en workshops

  • Organiseer met regelmaat trainingen en workshops voor alle medewerkers over thema’s zoals stress management, veerkracht opbouwen en het belang van mentale gezondheid.
  • Zorg ervoor dat de trainingen en workshops praktische tips en technieken aanreiken die medewerkers kunnen toepassen om hun mentale kracht te vergroten.

4. Zorg voor voldoende ondersteuning

  • Geef toegang tot professionele mentale gezondheidsdiensten, zoals coaches of psychologen, binnen de organisatie of via externe partners.
  • Maak online hulpmiddelen (en mogelijk zelfhulptools) beschikbaar voor alle medewerkers.

5. Creëer een ondersteunende werkomgeving

  • Creëer werkplekken die zowel fysiek als mentaal welzijn bevorderen. Denk hierbij ook aan stille zones, ruimtes voor ontspanning en een ergonomische werkomgeving.
  • Zorg voor flexibiliteit ten aanzien van werkomstandigheden. Dit is van belang voor een goede werk-privébalans bij je medewerkers. Flexibele werktijden, mogelijkheden om thuis te werken of een 4-daagse werkweek zijn goede voorbeelden.

6. Maak gebruik van feedback en evalueer

  • Voer regelmatig enquêtes en beoordelingen uit om de effectiviteit van de strategie en de acties voor Mentaal Verantwoord Ondernemen te meten.
  • Gebruik feedback van medewerkers om programma’s voortdurend te verbeteren en te verfijnen.

7. Promoot een bedrijfscultuur van respect en zorg voor elkaar

  • Ontwikkel initiatieven die een bedrijfscultuur van zorg, respect en wederzijdse ondersteuning bevorderen. Waardeer de inspanningen van teams en individuele medewerkers om bij te dragen aan een positieve werkomgeving.

Door bovenstaande concrete acties te implementeren, werk je als organisatie aan het vergroten van je mentale kracht. Daarnaast dragen deze acties in belangrijke mate bij aan de duurzame groei en het succes van jouw organisatie. Door deze geïntegreerde benadering te volgen creëer je een werkomgeving waarin werknemers zich gesteund en gewaardeerd voelen, wat van groot belang is voor zowel de individuele veerkracht van medewerkers als die van de organisatie als geheel.

NewDayPeople vergroot mentale kracht in organisaties

Elke organisatie in Nederland heeft in meer of mindere mate moeite hebben met het versterken van haar mentale kracht. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vele gevallen van burn-out en de stress gerelateerde problematiek en mentale klachten waar veel medewerkers mee worstelen. Bedrijven en organisaties weten vaak niet waar te beginnen of zijn niet in staat om een goede strategie voor ‘Mentaal Verantwoord Ondernemen’ (MTVO) op te zetten. Niet zo gek, want ze hebben wel wat anders te doen. NewDayPeople is erin gespecialiseerd. Het is onze missie om mentale kracht in organisaties te vergroten. Daarbij nemen wij jouw organisatie bij de hand. Lees het manifest dat we hebben geschreven en je weet waar wij voor staan. Wil jij dat we je helpen bij Mentaal Verantwoord Ondernemen? Neem contact met ons op via het formulier aan de onderzijde van deze pagina. Dan gaat de bal vanzelf rollen.

Serie over de doelstellingen van Mentaal Verantwoord Ondernemen

Dit artikel maakt deel uit van een serie van 13 doelstellingen van MTVO, Mentaal Verantwoord Ondernemen. Op onze website vind je een overzicht van alle doelstellingen waar je aan kunt werken om mentale kracht te vergroten in je bedrijf of organisatie. Elk bedrijf, van groot tot klein, kan mentale kracht ontwikkelen en vergroten. Ga er nu mee aan de slag.

Meer lezen

Help de mensen in je organisatie bij het maken van morele afwegingen

Een oproep aan alle organisaties: toon ethisch leiderschap. De wereld heeft daar meer dan ooit behoefte aan.

Lees verder
Een mannelijke en vrouwelijke medewerker lopen met elkaar op terwijl ze gezellig met elkaar praten

Heb als organisatie oog voor de persoonlijke context van je mensen

Het begrip 'persoonlijke context' verwijst naar de unieke persoonlijke en externe factoren die de ervaringen en gedragingen van de medewerkers beïnvloeden.

Lees verder
Medewerker achter laptop converseert met collega's

Geef je medewerkers de ruimte en de vrijheid naar eigen inzicht te leven en gelukkig te zijn

Organisaties krijgen door dat de mensen die de organisatie vormgeven hun werkelijke kapitaal zijn. Hierbij is de huidige krappe arbeidsmarkt de stok achter de deur voor minder vooruitstrevende organisaties.

Lees verder

Meer informatie over een zakelijke workshop?

Neem contact op met onze accountmanager. Hij kan je alles vertellen over onze workshops en helpt je graag.

Inge Schouten
Coördinator
0648254247

"*" geeft vereiste velden aan