Een veerkrachtige bedrijfscultuur van je best doen en elkaar helpen

De veerkracht van een organisatie als geheel is tegenwoordig meer dan ooit van belang voor het succes ervan. Een van de doelstellingen van Mentaal Verantwoord Ondernemen gaat over een veerkrachtige bedrijfscultuur. We bedoelen daarmee dat de organisatie een bedrijfscultuur heeft van je best doen, doorzetten en elkaar helpen. Hierbij gaat het erom dat de organisatie een omgeving cultiveert waarin medewerkers worden aangemoedigd en ondersteund om uitdagingen aan te gaan en samen de schouders eronder te zetten.

Medewerkers komen bij elkaar aan een tafel en praten met elkaar

Het belang van een veerkrachtige bedrijfscultuur

Veerkracht in de organisatie impliceert een dieper bewustzijn van proactief handelen, een houding van continue aanpassing aan veranderende omstandigheden en een werkomgeving die medewerkers motiveert om hun beste zelf te zijn. Dit aspect van de bedrijfscultuur stimuleert een positieve werkhouding en versterkt het gevoel van betrokkenheid en samenhang onder collega’s.

Elementen van een veerkrachtige bedrijfscultuur

1. Een cultuur van aanmoediging en steun

Het ontwikkelen van een bedrijfscultuur waarbij medewerkers elkaar aanmoedigen en ondersteunen, vereist een actieve inzet van iedereen binnen de organisatie. Van het topmanagement tot aan de nieuwste werknemers. Dit kan worden bereikt door:

  • Mentorprogramma: hierbij worden ervaren werknemers gekoppeld aan nieuwere of jongere medewerkers om begeleiding en ondersteuning te bieden.
  • Teambuilding activiteiten: activiteiten die teamwork bevorderen en het belang van samenwerking benadrukken.

2. Training en ontwikkeling

Train werknemers voortdurend in vaardigheden die veerkracht bevorderen, zoals stress management, conflictresolutie en effectieve communicatie. Door deze trainingen zijn medewerkers beter uitgerust voor het omgaan met zowel dagelijkse uitdagingen als onverwachte crises.

3. Inspirerend leiderschap

Leiders spelen een cruciale rol in het cultiveren en versterken van veerkracht. Leiders die transparant zijn over uitdagingen, open staan voor feedback en zelf hét voorbeeld zijn van doorzettingsvermogen en optimisme, hebben een krachtige impact op de houding en het gedrag van hun teams. Leiders moeten daarnaast open staan voor communicatie en regelmatig updates delen over zowel successen als uitdagingen binnen de organisatie.

4. Waardering en Beloning

Het regelmatig waarderen en belonen van de inspanningen van medewerkers – vooral wanneer ze doorzetten onder moeilijke omstandigheden – is van vitaal belang. Dit kan via:

  • Een beloningsprogramma: implementeer een programma dat uitmuntendheid en extra inspanning erkent.
  • Een feedbacksysteem: zorg voor een systeem waar medewerkers feedback kunnen geven (en ontvangen). Een systeem dat constructief en bemoedigend is.

Voordelen van een veerkrachtige bedrijfscultuur

  • Medewerkers in een ondersteunende omgeving zijn geneigd om productiever te zijn en meer tevredenheid in hun werk te ervaren.
  • Een sterke, veerkrachtige bedrijfscultuur draagt bij aan werknemerstevredenheid (en -behoud!).
  • Organisaties met een veerkrachtige bedrijfscultuur gaan effectiever om met crises en uitdagingen.
  • Een omgeving die veerkracht bevordert, draagt in hoge mate bij aan het algemene welzijn van de werknemers.

Het cultiveren van een veerkrachtige bedrijfscultuur is een belangrijke doelstelling van Mentaal Verantwoord Ondernemen. Een dergelijke bedrijfscultuur creëert niet alleen een robuuste organisatie die klaar is om toekomstige uitdagingen aan te gaan, maar bouwt ook een gemeenschap binnen de organisatie op, waar elk individu zich gewaardeerd en gesteund voelt. In deze omgeving kunnen zowel individuele medewerkers als de organisatie als geheel optimaal presteren en zich ontwikkelen.

Acties voor Mentaal Verantwoord Ondernemen

Om concreet te werken aan doelstelling 7 – De organisatie heeft een veerkrachtige bedrijfscultuur van je best doen, doorzetten en elkaar helpen – kunnen organisaties een aantal acties uitzetten die de veerkracht versterken, teamwork bevorderen en een helpende omgeving creëren.

1. Ontwikkel goed leiderschap

  • Laat leiders trainingen volgen die focus leggen op empathie, open communicatie en ondersteunend management. Leiders dienen te leren hoe zij een voorbeeld kunnen stellen in doorzettingsvermogen en hoe zij hun teams kunnen motiveren en ondersteunen tijdens uitdagingen.
  • Moedig leiders aan om als rolmodellen op te treden in het tonen van veerkracht en het omgaan met tegenslag. Zo werken zij actief aan een bedrijfscultuur van doorzettingsvermogen en optimisme.

2. Bevorder samenwerking

  • Organiseer regelmatig teambuilding evenementen en activiteiten die niet alleen de samenwerking bevorderen, maar ook de interpersoonlijke relaties versterken.
  • Moedig het uitvoeren van projecten aan waarbij teams uit verschillende afdelingen samenwerken. Dit draagt bij aan een breder gevoel van gemeenschap en onderlinge afhankelijkheid binnen de organisatie.

3. Communiceer open en transparant

  • Zorg voor regelmatige communicatie vanuit het management over de staat van de organisatie, uitdagingen die zich voordoen en successen die zijn behaald. Als de organisatie transparant communiceert voelen medewerkers zich meer betrokken en gewaardeerd.
  • Implementeer een ‘open deuren’-beleid dat medewerkers aangemoedigt om vragen te stellen, zorgen te uiten en suggesties te doen. Een dergelijk beleid draagt sterk bij aan een bedrijfscultuur van openheid en wederzijdse hulp.

4. Maak gebruik van interne programma’s en/of externe hulpbronnen

  • Zet een formeel mentorschaps- en coachingprogramma op dat medewerkers helpt te groeien in hun carrière en persoonlijke ontwikkeling. Én dat hen tevens ondersteunt in moeilijke tijden.
  • Bied toegang tot psychologische hulpbronnen en ondersteuning, zoals externe coaching en training in stress management.

5. Waardeer en beloon

  • Ontwikkel een systeem voor waardering van de inspanningen van medewerkers. Dit systeem moet niet alleen erkenning geven aan resultaten, maar ook aan inzet, doorzettingsvermogen en hulp die aan collega’s wordt geboden.
  • Zorg voor concrete beloning voor teams of individuele medewerkers die uitblinken in het ondersteunen van anderen en het tonen van veerkracht.

6. Implementeer feedback en werk structureel aan verbetering

  • Implementeer een effectief feedbackmechanisme dat medewerkers in staat stelt om hun ervaringen en suggesties te delen over hoe de organisatie haar veerkracht kan verbeteren.
  • Gebruik de feedback om bij voortduring verbeteringen aan te brengen in beleid, trainingen en de uitvoering van de werkzaamheden. Zorg ervoor dat de feedback gericht is op het versterken van de veerkracht en onderlinge ondersteuning.

7. Ontwikkel een strategie voor crisismanagement

  • Ontwikkel strategieën en plannen voor het omgaan met crisissituaties. Bedenk hierbij ook hoe de organisatie het beste kan opereren onder (hevige) stress en hoe het personeel ondersteund zal worden in moeilijke tijden.

Door het inzetten van (verschillende van) bovenstaande acties bouw je als organisatie aan een veerkrachtige bedrijfscultuur die gericht is op presteren, doorzetten en elkaar helpen. Tegelijkertijd creëer je ook een werkomgeving waarin medewerkers zich gezien en gesteund voelen en in staat zijn om effectief te reageren op zowel alledaagse uitdagingen als onverwachte crises.

NewDayPeople vergroot mentale kracht in organisaties

Elke organisatie in Nederland heeft in meer of mindere mate moeite hebben met het versterken van haar mentale kracht. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vele gevallen van burn-out en de stress gerelateerde problematiek en mentale klachten waar veel medewerkers mee worstelen. Bedrijven en organisaties weten vaak niet waar te beginnen of zijn niet in staat om een goede strategie voor ‘Mentaal Verantwoord Ondernemen’ (MTVO) op te zetten. Niet zo gek, want ze hebben wel wat anders te doen. NewDayPeople is erin gespecialiseerd. Het is onze missie om mentale kracht in organisaties te vergroten. Daarbij nemen wij jouw organisatie bij de hand. Lees het manifest dat we hebben geschreven en je weet waar wij voor staan. Wil jij dat we je helpen bij Mentaal Verantwoord Ondernemen? Neem contact met ons op via het formulier aan de onderzijde van deze pagina. Dan gaat de bal vanzelf rollen.

Serie over de doelstellingen van Mentaal Verantwoord Ondernemen

Dit artikel maakt deel uit van een serie van 13 doelstellingen van MTVO, Mentaal Verantwoord Ondernemen. Op onze website vind je een overzicht van alle doelstellingen waar je aan kunt werken om mentale kracht te vergroten in je bedrijf of organisatie. Elk bedrijf, van groot tot klein, kan mentale kracht ontwikkelen en vergroten. Ga er nu mee aan de slag.

Meer lezen

Help de mensen in je organisatie bij het maken van morele afwegingen

Een oproep aan alle organisaties: toon ethisch leiderschap. De wereld heeft daar meer dan ooit behoefte aan.

Lees verder
Een mannelijke en vrouwelijke medewerker lopen met elkaar op terwijl ze gezellig met elkaar praten

Heb als organisatie oog voor de persoonlijke context van je mensen

Het begrip 'persoonlijke context' verwijst naar de unieke persoonlijke en externe factoren die de ervaringen en gedragingen van de medewerkers beïnvloeden.

Lees verder
Medewerker achter laptop converseert met collega's

Geef je medewerkers de ruimte en de vrijheid naar eigen inzicht te leven en gelukkig te zijn

Organisaties krijgen door dat de mensen die de organisatie vormgeven hun werkelijke kapitaal zijn. Hierbij is de huidige krappe arbeidsmarkt de stok achter de deur voor minder vooruitstrevende organisaties.

Lees verder

Meer informatie over een zakelijke workshop?

Neem contact op met onze accountmanager. Hij kan je alles vertellen over onze workshops en helpt je graag.

Inge Schouten
Coördinator
0648254247

"*" geeft vereiste velden aan