Benut psychologische wetenschappelijke (en ervarings-) kennis in je organisatie
- Geplaatst: 9 aug 2024
- Door: Harrie
- Leestijd: 3 minuten
Een organisatie die psychologisch goed onderlegd is, begrijpt dat het menselijk gedrag niet alleen wordt gedreven door externe prikkels (beloningen of sancties), maar vooral door een complex samenspel van emoties, cognities en sociale interacties. Door inzichten uit de psychologie te integreren, ontwikkelen organisaties effectievere communicatiestrategieën beheersen ze conflicten beter en creëren ze een werkomgeving die zowel de individuele als collectieve prestaties bevordert.
Implementatie van psychologische principes
1. Training en ontwikkeling
Als organisaties kun je specifieke trainingen aanbieden die gericht zijn op het verhogen van het psychologisch bewustzijn onder medewerkers en leiders. Training betreffende emotionele intelligentie, de psychologie van leiderschap, groepsdynamica en het omgaan met stress en burn-out. Door medewerkers uit te rusten met deze psychologische kennis kunnen zij hun eigen gedrag en dat van anderen beter begrijpen en positief beïnvloeden.
2. Toepassing van wetenschappelijke kennis
Als je relevante wetenschappelijke kennis wilt benutten dien je op de hoogte te blijven van de laatste onderzoeken en bevindingen binnen de psychologie. Dit kan door de samenwerking aan te gaan met onderwijsinstellingen, het bijwonen van conferenties of het inschakelen van consultants die gespecialiseerd zijn in organisatiepsychologie. Deze kennis stelt organisaties in staat om op data gebaseerde beslissingen te nemen over hun HR-beleid en ontwikkelingsprogramma’s.
3. Bedrijfscultuur van openheid en reflectie
Een psychologisch goed onderlegde organisatie moedigt een bedrijfscultuur aan waar reflectie en openheid centraal staan. Medewerkers worden in een dergelijke bedrijfscultuur aangemoedigd om na te denken over hun eigen mentale processen en die van hun collega’s. Dit leidt tot een groter zelfbewustzijn en beter begrip van interpersoonlijke dynamieken. Dergelijke reflectie kan worden gefaciliteerd door regelmatige feedbacksessies, intervisiebijeenkomsten en mindfulness.
4. Psychologische veiligheid
Creëer een omgeving waarin medewerkers zich veilig voelen om ideeën en zorgen te uiten zonder dat ze angst hoeven te hebben voor negatieve consequenties. Psychologische veiligheid bevordert innovatie, creativiteit en eerlijke communicatie. Essentiële voorwaarden voor succes van teams en de organisatie als geheel.
Voordelen van psychologische scholing
De voordelen van een organisatie die psychologisch goed onderlegd is, zijn groot in aantal. We noemen er enkele.
- Medewerkers die zich begrepen en gewaardeerd voelen, zijn gelukkiger en blijven langer bij een organisatie.
- Teams die psychologische principes toepassen, werken effectiever samen en communiceren beter. Dit leidt tot hogere productiviteit.
- Een grotere kennis van menselijk gedrag helpt bij het vinden van creatieve oplossingen voor complexe problemen.
- Leiders die getraind zijn in psychologische principes kunnen hun teams beter motiveren en ondersteunen.
Psychologisch goed onderleg te zijn en daarnaast relevante wetenschappelijke en ervaringskennis daadwerkelijk te benutten, is een belangrijke pijler van Mentaal Verantwoord Ondernemen. Door te investeren in psychologische educatie en het toepassen van deze kennis, creëert jouw organisatie een gezondere en meer productieve en veerkrachtige werkomgeving.
Acties voor Mentaal Verantwoord Ondernemen
Om concreet te werken aan doelstelling 5 – De organisatie is psychologisch goed onderlegd en benut relevante wetenschappelijke en ervaringskennis – kun je als organisatie een aantal gerichte acties ondernemen om dit doel effectief te bereiken. Dit vereist een integratie van psychologische principes in de bedrijfscultuur, personeelsmanagement en dagelijkse bedrijfsvoering.
1. Bied voldoende educatie en training aan
- Creëer een uitgebreid opleidingsprogramma dat medewerkers – en in het bijzonder leidinggevenden – traint in psychologische principes. Trainingen over emotionele intelligentie, leiderschapsontwikkeling, conflictoplossing, stress management en teamdynamiek.
- Organiseer regelmatig workshops en seminars die gericht zijn op het bijbrengen van nieuwe psychologische inzichten en technieken. Laat deze workshops uitvoeren door experts in het veld.
2. Werk samen met experts
- Werk samen met opleidingsinstituten en onderzoeksinstellingen om toegang te krijgen tot de nieuwste onderzoeken en studies op het gebied van organisatiepsychologie en aanverwante disciplines.
- Schakel consultants in voor specifieke projecten of als permanente adviseurs om de implementatie van psychologische kennis in de organisatie te ondersteunen.
3. Integreer de inzichten in HR-beleid en praktijk
- Integreer psychologische inzichten in de wervings- en selectieprocessen om te zorgen dat nieuwe medewerkers niet alleen over de juiste vaardigheden beschikken, maar ook in psychologisch opzicht goed passen binnen het team en de bedrijfscultuur.
- Gebruik psychologische assessments en feedbacktools om de professionele ontwikkeling van medewerkers te ondersteunen en te bevorderen.
4. Creëer een bedrijfscultuur van reflectie en continue verbetering
- Stimuleer een bedrijfscultuur waarin medewerkers en teams regelmatig reflecteren op hun werk en interpersoonlijke dynamieken. Gebruik feedback om inzichten te verzamelen die kunnen helpen bij het verbeteren van werkprocessen en interpersoonlijke relaties.
- Evalueer regelmatig welke programma’s en interventies effectief zijn en gebruik deze informatie om verbeteringen door te voeren.
5. Pas wetenschappelijke kennis toe
- Implementeer en bevorder evidence-based interventies die ondersteund worden door solide onderzoek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opzetten van een optimale werkomgeving of aan het programmeren van een training voor stress management.
- Gebruik data en psychologische inzichten actief bij het maken van beslissingen op alle niveaus binnen de organisatie, van personeelsbeleid tot strategische planning.
6. Zorg voor ondersteuning en welzijnsinitiatieven
- Zorg voor robuuste programma’s voor ondersteuning van de mentale gezondheid. Zorg ervoor dat die toegankelijk zijn voor alle medewerkers. Denk hierbij ook aan mogelijkheden voor coaching en therapie.
- Bied programma’s aan die gericht zijn op het bevorderen van zowel de fysieke als de mentale gezondheid, zoals yoga, mindfulness, en fitness.
Door deze acties uit te zetten, kan jouw organisatie haar commitment aan ‘psychologisch onderlegd ondernemen’ versterken en de voordelen ervan plukken. Tot die voordelen behoort onder meer een productiever, gezonder en meer betrokken personeelsbestand.
NewDayPeople vergroot mentale kracht in organisaties
Elke organisatie in Nederland heeft in meer of mindere mate moeite hebben met het versterken van haar mentale kracht. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vele gevallen van burn-out en de stress gerelateerde problematiek en mentale klachten waar veel medewerkers mee worstelen. Bedrijven en organisaties weten vaak niet waar te beginnen of zijn niet in staat om een goede strategie voor ‘Mentaal Verantwoord Ondernemen’ (MTVO) op te zetten. Niet zo gek, want ze hebben wel wat anders te doen. NewDayPeople is erin gespecialiseerd. Het is onze missie om mentale kracht in organisaties te vergroten. Daarbij nemen wij jouw organisatie bij de hand. Lees het manifest dat we hebben geschreven en je weet waar wij voor staan. Wil jij dat we je helpen bij Mentaal Verantwoord Ondernemen? Neem contact met ons op via het formulier aan de onderzijde van deze pagina. Dan gaat de bal vanzelf rollen.
Serie over de doelstellingen van Mentaal Verantwoord Ondernemen
Dit artikel maakt deel uit van een serie van 13 doelstellingen van MTVO, Mentaal Verantwoord Ondernemen. Op onze website vind je een overzicht van alle doelstellingen waar je aan kunt werken om mentale kracht te vergroten in je bedrijf of organisatie. Elk bedrijf, van groot tot klein, kan mentale kracht ontwikkelen en vergroten. Ga er nu mee aan de slag.
Meer lezen
Help de mensen in je organisatie bij het maken van morele afwegingen
- Geplaatst: 28 aug 2024
Een oproep aan alle organisaties: toon ethisch leiderschap. De wereld heeft daar meer dan ooit behoefte aan.
Lees verderHeb als organisatie oog voor de persoonlijke context van je mensen
- Geplaatst: 27 aug 2024
Het begrip 'persoonlijke context' verwijst naar de unieke persoonlijke en externe factoren die de ervaringen en gedragingen van de medewerkers beïnvloeden.
Lees verderGeef je medewerkers de ruimte en de vrijheid naar eigen inzicht te leven en gelukkig te zijn
- Geplaatst: 26 aug 2024
Organisaties krijgen door dat de mensen die de organisatie vormgeven hun werkelijke kapitaal zijn. Hierbij is de huidige krappe arbeidsmarkt de stok achter de deur voor minder vooruitstrevende organisaties.
Lees verderMeer informatie over een zakelijke workshop?
Neem contact op met onze accountmanager. Hij kan je alles vertellen over onze workshops en helpt je graag.
"*" geeft vereiste velden aan