Te hoge verwachtingen en ambities doen een organisatie meer kwaad dan goed
- Geplaatst: 22 jul 2024
- Door: Harrie
- Leestijd: 3 minuten
Veel organisaties streven naar steeds hogere doelen en hebben uitermate ambitieuze plannen. Hoewel grote ambities organisaties kunnen stimuleren om te excelleren, kunnen ze ook het tegenovergestelde bewerkstelligen. Als de plannen niet goed worden uitgerold en uitgevoerd, leiden ze tot overmatige druk, onrealistische doelen en uiteindelijk tot diepe teleurstelling. Het is van belang voor organisaties om de valkuil van te hoge verwachtingen en ambities te herkennen en te vermijden om duurzaam succes te waarborgen.
Positieve impact van hoge ambities
Hoge verwachtingen en ambities kunnen juist een drijvende kracht zijn achter opmerkelijke prestaties en innovatie. Als je de lat hoog legt motiveer je medewerkers om uit hun comfortzone te stappen en zich volledig in te zetten voor het bereiken van doelen. Door een bedrijfscultuur met hoge standaarden te ontwikkelen en te cultiveren, creëer je als organisatie een werkomgeving waarin excellentie de norm is en waar medewerkers worden aangemoedigd om het beste uit zichzelf te halen.
Negatieve impact van hoge ambities
Echter, wanneer verwachtingen en ambities de realiteit overstijgen, kunnen ze schadelijk worden. Overmatige druk kan leiden tot stress en burn-out, en tevens een vermindering van de motivatie van de medewerkers. Onrealistische doelen zorgen voor een gevoel van falen, ook als er toch een flinke vooruitgang is geboekt. Dit ondermijnt de moraal en de productiviteit. Het onvermogen om de gestelde doelen te bereiken kan resulteren in een afname van het vertrouwen in de organisatie en een verminderde betrokkenheid.
Hoe de valkuil te vermijden
Realistische doelstellingen
Capaciteiten en middelen
- Voer analyses uit van de middelen en capaciteiten van de organisatie voordat doelen worden gesteld. Zo kun je eenvoudiger realistische doelstellingen die aansluiten bij wat de organisatie daadwerkelijk kan bereiken, creëren
- Zorg voor een evenwichtige toewijzing van middelen om ervoor te zorgen dat alle benodigde elementen aanwezig zijn om de gestelde doelen te bereiken. Hiermee voorkom je overbelasting en verhoog je de kans op succes.
SMART doelen
- Stel doelen die specifiek en meetbaar zijn om duidelijkheid te verschaffen over wat bereikt moet worden en hoe succes zal worden gemeten. Zorg er ook voor dat de doelen acceptabel en realistisch zijn, zodat ze motiverend zijn maar niet overweldigend. En maak doelen tijdsgebonden om een duidelijk tijdsframe te bieden voor voltooiing.
Flexibiliteit integreren
Aanpassingsvermogen
- Ontwikkel plannen die flexibel genoeg zijn om te worden aangepast op basis van nieuwe informatie en veranderende omstandigheden. Dit maakt het mogelijk om snel te reageren op uitdagingen en kansen.
- Implementeer feedback om de voortgang te evalueren en doelen aan te passen. Zo zorg je ervoor dat doelen blijven aansluiten bij de realiteit en de capaciteiten van de organisatie.
Scenario planning
- Integreer scenario planning en risicomanagement in de strategische processen om voorbereid te zijn op verschillende mogelijke uitkomsten.
- Houd rekening met bufferzones in plannen en doelstellingen om ruimte te laten voor onvoorziene complicaties en vertragingen.
Een gezonde prestatiecultuur cultiveren
Ondersteuning en waardering
- Bied ondersteuning door middel van (externe) coaching en mentorschap om medewerkers te helpen met uitdagingen om te gaan en realistische doelen te stellen.
- Waardeer de inspanningen van de medewerkers, los van het feit of doelen (volledig) zijn bereikt of niet. Hiermee draag je actief bij aan een bedrijfscultuur van voortdurende verbetering en betrokkenheid.
Werkdruk en welzijn
- Monitor de werkdruk in de organisatie om ervoor te zorgen dat medewerkers niet worden overbelast door de druk om hoge verwachtingen te vervullen. Dit draagt bij aan een gezondere werkplek en vermindert het risico op burn-out.
- Implementeer een of meer programma’s die de fysieke en mentale gezondheid van de medewerkers ondersteunen, zoals een programma voor vitaliteit en toegang tot coaching.
Transparante communicatie
Duidelijkheid over verwachtingen
- Zorg voor heldere communicatie over de verwachtingen en doelen van de organisatie, zodat medewerkers begrijpen wat er van hen wordt verwacht en waarom (belangrijk!) deze doelen zijn gesteld.
- Geef regelmatig updates over de voortgang ten opzichte van de gestelde doelen en eventuele aanpassingen die nodig zijn.
Feedback en open dialoog
- Faciliteer een voortgaande open dialoog waarin medewerkers feedback kunnen geven over de gestelde doelen en verwachtingen.
- Neem de tijd om naar medewerkers te luisteren en hun ervaringen en zorgen serieus te nemen.
Door het vermijden van de valkuil van te hoge verwachtingen en ambities ligt de weg naar het bouwen van een veerkrachtige en succesvolle organisatie open. Door realistische doelstellingen te stellen, flexibiliteit te integreren, een gezonde prestatiecultuur te cultiveren en transparante communicatie te bevorderen, kun je ervoor zorgen dat ambities blijven motiveren en een bedrijfscultuur van vertrouwen en groei de norm blijft.
Acties voor Mentaal Verantwoord Ondernemen
Om concreet te werken aan kenmerk 49 – De organisatie kent de valkuil van te hoge verwachtingen en ambities – moet een organisatie een strategie ontwikkelen die zowel realistische doelstellingen als flexibele planning bevordert. Zo kun je overmatige druk vermijden en ervoor zorgen dat medewerkers duurzame groei en tevredenheid ervaren.
1. Stel realistische doelstellingen
Analyse van capaciteiten
- Voer een gedetailleerde analyse uit van de beschikbare middelen, vaardigheden en capaciteiten binnen de organisatie vóórdat doelen worden gesteld. Zo zorg je ervoor dat doelen in lijn zijn met wat haalbaar is gegeven de beschikbare resources.
- Beoordeel eerdere prestaties en successen om inzicht te krijgen in wat realistisch is op basis van de historische gegevens. Gebruik deze informatie om doelstellingen op het juiste niveau in te stellen.
Gebruik de SMART-principes
- Stel Specifieke en Meetbare doelen om de voortgang gemakkelijk te kunnen volgen en successen te kunnen meten. Zo voorkom je onrealistische verwachtingen.
- Zorg ervoor dat doelen Acceptabel en Realistisch zijn voor alle betrokkenen. Dit betekent dat doelen best uitdagend mogen zijn, maar zeker ook haalbaar moeten zijn. Hierdoor wordt de kans op succes groter.
- Geef doelen een duidelijke Tijdsframe voor voltooiing, zodat medewerkers weten hoeveel tijd ze hebben om de doelstellingen te bereiken.
2. Integreer flexibiliteit in planning
Iteratieve planning
- Ontwikkel plannen die kunnen worden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en veranderende omstandigheden. Hierdoor is het mogelijk om snel te reageren op nieuwe informatie en onvoorziene moeilijkheden.
- Implementeer feedback om plannen te evalueren en bij te stellen. Gebruik deze feedback om realistische doelen en strategieën te behouden.
Scenario planning
- Gebruik scenario planning om verschillende mogelijke uitkomsten en risico’s te overwegen. Hiermee is de organisatie voorbereid op zowel positieve als negatieve veranderingen en voorkom je tegelijkertijd dat doelen te star worden.
- Plan bufferzones in om ruimte te laten voor onverwachte complicaties en vertragingen. Dit geeft nog meer flexibiliteit.
3. Bevorder een bedrijfscultuur met realistisch zelfinzicht
Open communicatie
- Zorg voor duidelijke communicatie over de doelstellingen, verwachtingen en strategieën. Medewerkers moeten begrijpen waarom bepaalde doelen worden gesteld en wat er nodig is om ze te bereiken.
- Geef regelmatig updates over de voortgang van de doelen en eventuele wijzigingen in de plannen. Medewerkers blijven zo goed geïnformeerd en kunnen zich dan ook steeds goed aanpassen aan veranderende omstandigheden.
Feedback
- Bevorder een bedrijfscultuur waarin medewerkers vrijuit feedback kunnen geven over doelen, de verwachtingen en de haalbaarheid ervan. Medewerkers zijn hierdoor beter is staat om problemen te identificeren en doelen aan te passen, indien nodig.
- Neem feedback van medewerkers serieus (uiteraard!) en gebruik deze om realistische doelstellingen en plannen te ontwikkelen.
4. Ondersteun medewerkers met tools en training
Coaching en training
- Bied coaching aan om medewerkers te ondersteunen bij het stellen van realistische doelen en het omgaan met hun werkdruk.
- Bied trainingen aan in stressmanagement en veerkracht om medewerkers te helpen omgaan met druk en om realistische verwachtingen te handhaven.
Technologische ondersteuning
- Voorzie medewerkers van de nodige technologische hulpmiddelen en software om hun werk te vergemakkelijken en onnodige werkdruk te verminderen.
- Automatiseer (AI) waar mogelijk om repetitieve taken te verlichten, zodat medewerkers zich kunnen concentreren op strategisch werk.
5. Monitor en evalueer verwachtingen en ambities
Voortgangsmonitoring
- Stel duidelijke Key Performance Indicators (KPI’s) op om de voortgang te monitoren en te zorgen dat doelen realistisch blijven. Gebruik deze KPI’s om vroegtijdig signalen te identificeren dat doelen mogelijk moeten worden aangepast.
- Organiseer regelmatig feedbacksessies om de voortgang te bespreken en eventueel doelen bij te stellen. Zo hou je doelen relevant en haalbaar.
Evaluaties en aanpassingen
- Voer na voltooiing van projecten evaluaties uit om te bespreken wat goed ging en wat beter had gekund. Gebruik deze inzichten om toekomstige doelen en strategieën (nog) realistischer te maken.
- Zorg ervoor dat het beleid en procedures flexibel genoeg zijn om aangepast te worden op basis van veranderende omstandigheden en nieuwe informatie.
6. Cultiveer een gezonde prestatiecultuur
Ondersteuning en waardering
- Erken en waardeer de inspanningen van medewerkers, ongeacht of doelen volledig zijn bereikt. Hiermee wordt een bedrijfscultuur van voortdurende verbetering en betrokkenheid in gang gezet en gehouden.
- Zorg voor adequate begeleiding en ondersteuning om medewerkers te helpen realistische doelen te stellen en te bereiken.
Gezondheid en welzijn
- Monitor en beheer de werkdruk om ervoor te zorgen dat medewerkers niet worden overweldigd door hoge verwachtingen.
- Implementeer een programma dat zowel de fysieke als de mentale gezondheid van medewerkers ondersteunt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan laagdrempelige toegang tot een platform voor coaching en vitaliteitsprogramma’s.
Het herkennen en vermijden van de valkuil van te hoge verwachtingen en ambities zorgt ervoor dat een aantal flinke obstakels voor het succes en het welzijn van zowel medewerkers als de organisatie worden weggenomen. Door realistische doelen te stellen, een zekere flexibiliteit in de planning te integreren, een bedrijfscultuur met realistisch zelfinzicht te bevorderen, medewerkers te ondersteunen met hulpmiddelen en training en door verwachtingen continu te monitoren en eventueel aan te passen, ontwikkel je als organisatie een evenwichtige en effectieve aanpak. Zo kom je tot duurzame groei, verhoogde betrokkenheid en een gezonde werkcultuur waarin zowel ambitie als realiteit hand in hand gaan.
NewDayPeople vergroot mentale kracht in organisaties
Elke organisatie in Nederland heeft in meer of mindere mate moeite hebben met het versterken van haar mentale kracht. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vele gevallen van burn-out en de stress gerelateerde problematiek en mentale klachten waar veel medewerkers mee worstelen. Bedrijven en organisaties weten vaak niet waar te beginnen of zijn niet in staat om een goede strategie voor ‘Mentaal Verantwoord Ondernemen’ (MTVO) op te zetten. Niet zo gek, want ze hebben wel wat anders te doen. NewDayPeople is erin gespecialiseerd. Het is onze missie om mentale kracht in organisaties te vergroten. Daarbij nemen wij jouw organisatie bij de hand. Lees het manifest dat we hebben geschreven en je weet waar wij voor staan. Wil jij dat we je helpen bij Mentaal Verantwoord Ondernemen? Neem contact met ons op via het formulier aan de onderzijde van deze pagina. Dan gaat de bal vanzelf rollen.
Serie over Mentaal Verantwoord Ondernemen
Dit artikel maakt deel uit van een serie van 56 over de organisatiekenmerken van MTVO, Mentaal Verantwoord Ondernemen. Op onze website vind je een overzicht van alle kenmerken waar je aan kunt werken om mentale kracht te vergroten in je bedrijf of organisatie. Elk bedrijf, van groot tot klein, kan mentale kracht ontwikkelen en vergroten. Ga er nu mee aan de slag.
Meer lezen
Help de mensen in je organisatie bij het maken van morele afwegingen
- Geplaatst: 28 aug 2024
Een oproep aan alle organisaties: toon ethisch leiderschap. De wereld heeft daar meer dan ooit behoefte aan.
Lees verderHeb als organisatie oog voor de persoonlijke context van je mensen
- Geplaatst: 27 aug 2024
Het begrip 'persoonlijke context' verwijst naar de unieke persoonlijke en externe factoren die de ervaringen en gedragingen van de medewerkers beïnvloeden.
Lees verderGeef je medewerkers de ruimte en de vrijheid naar eigen inzicht te leven en gelukkig te zijn
- Geplaatst: 26 aug 2024
Organisaties krijgen door dat de mensen die de organisatie vormgeven hun werkelijke kapitaal zijn. Hierbij is de huidige krappe arbeidsmarkt de stok achter de deur voor minder vooruitstrevende organisaties.
Lees verderMeer informatie over een zakelijke workshop?
Neem contact op met onze accountmanager. Hij kan je alles vertellen over onze workshops en helpt je graag.
"*" geeft vereiste velden aan