Maak van mentale vooruitgang in je organisatie een expliciet doel
- Geplaatst: 2 aug 2024
- Door: Harrie
- Leestijd: 3 minuten
Het streven naar mentale vooruitgang staat centraal in het concept van Mentaal Verantwoord Ondernemen (MTVO). Een organisatie die van mentale vooruitgang een expliciet doel maakt, legt niet alleen de basis voor een gezondere werkomgeving, maar bevordert ook een bedrijfscultuur waarin welzijn en bedrijfsprestaties hand in hand gaan.
Een expliciet doel is geen bijzaak
Als je van mentale vooruitgang een expliciet doel maakt betekent dat dat het geen bijzaak of impliciete verwachting mag zijn. Mentale vooruitgang moet een duidelijk omschreven doelstelling zijn die op gelijke voet staat met financiële of operationele doelen binnen de organisatie. Dit vereist een commitment dat zichtbaar is in de missie en de strategie(ën) van jouw organisatie of bedrijf, waarbij specifieke doelen worden gesteld voor het verbeteren van de mentale gezondheid en het welzijn van alle medewerkers.
Implementatie van mentale kracht in organisaties
1. Beleidsontwikkeling
Door het creëren van beleid dat de mentale gezondheid ondersteunt, laat je als organisatie zien dat je serieuze stappen onderneemt om het doel van mentale vooruitgang te bereiken. Denk bij ontwikkeling van beleid aan flexibel werken, toegang tot mentale gezondheidszorg regelen en een programma voor stressmanagement opzetten.
2. Leiderschap en opleiding
Leiders spelen binnen een organisatie een cruciale rol in het benadrukken van het belang van mentale gezondheid. Trainingen die leiders vaardigheden bijbrengen om het welzijn binnen hun teams te herkennen en te bevorderen zijn van essentieel belang.
3. Communicatie
Open communicatie over het belang van mentale gezondheid zorgt ervoor dat deze waarde binnen de bedrijfscultuur wordt verankerd. Geef bijvoorbeeld regelmatig updates over nieuwe initiatieven en beschikbare bronnen.
4. Vooruitgang meten
Net als bij andere zakelijke doelstellingen, moet de vooruitgang in mentale gezondheidsinitiatieven meetbaar zijn. Dit kan door regelmatig enquêtes en feedback te organiseren. Hiermee kun je het welzijn van medewerkers beoordelen en programma’s bijsturen, indien nodig.
Voordelen van een expliciete focus op mentale gezondheid
Als je als organisatie mentale vooruitgang expliciet als doel stelt, kun je belangrijke voordelen verwachten die het verschil kunnen maken.
- Hogere productiviteit
Medewerkers die mentaal gezond zijn, zijn vaak productiever en meer betrokken bij hun werk.
- Lager verzuim
Een sterke focus op mentale gezondheid kan leiden tot verlaagde verzuim- en uitvalpercentages.
- Aantrekken en behouden van talent
Organisaties die bekend staan om hun zorg voor medewerkers trekken talent aan en behouden dit ook, wat leidt tot lagere vervangingskosten.
- Positief bedrijfsimago
Een reputatie als een zorgzame en verantwoordelijke werkgever versterkt het merk van de organisatie.
Het expliciet maken van mentale vooruitgang als organisatiedoel is niet alleen een ethische keuze; het is een strategische beslissing die een directe impact heeft op de duurzaamheid en het succes van een bedrijf. Door de focus te leggen op mentale kracht worden organisaties veerkrachtiger en adaptiever. In de kern draait Mentaal Verantwoord Ondernemen om het bouwen aan een toekomst waarin welzijn en werk in harmonie naast elkaar kunnen bestaan en elkaar versterken. Dit alles leidt tot een meer bevredigende en productieve werkomgeving voor iedereen.
Acties voor Mentaal Verantwoord Ondernemen
Om concreet te werken aan doelstelling 1 van Mentaal Verantwoord Ondernemen – De organisatie maakt van mentale vooruitgang een expliciet doel – moet een organisatie actief stappen zetten om mentale gezondheid integraal onderdeel van haar bedrijfsdoelstellingen te maken. Hieronder benoemen we enkele concrete acties die je als organisatie kunnen implementeren om dit doel te bereiken.
1. Formuleer en communiceer de doelstellingen
- Bepaal wat mentale vooruitgang precies betekent voor jouw organisatie. Gaar het om het verminderen van werkgerelateerde stress of om het verbeteren van het algehele welzijn van medewerkers. Zorg dat deze doelen meetbaar zijn.
- Maak deze doelen bekend in de gehele organisatie. Gebruik interne communicatiemiddelen zoals intranet, nieuwsbrieven en bijeenkomsten om de doelstellingen te delen en het belang ervan te benadrukken.
2. Betrek de leiders in de organisatie
- Zorg dat leidinggevenden getraind zijn in het herkennen van stresssignalen en het bieden van ondersteuning aan teams. Leiders moeten ook het belang van mentale gezondheid uitdragen en voorleven.
- Integreer de doelstellingen voor mentale vooruitgang in het bedrijfsbeleid en de strategie. Laat zien dat dit een prioriteit is vanuit de top van de organisatie.
3. Faciliteer programma’s en initiatieven
- Ontwikkel en implementeer programma’s die gericht zijn op het verbeteren van de mentale gezondheid, zoals mindfulness trainingen, workshops over stress management, en programma’s voor werk-privé balans.
- Zorg voor toegankelijke psychologische ondersteuning binnen de organisatie, zoals toegang tot externe coaching of therapeutische diensten.
4. Meet en evalueer
- Voer regelmatig enquêtes uit om de mentale gezondheid van werknemers te beoordelen en om feedback te krijgen over de effectiviteit van geïmplementeerde programma’s.
- Stel KPI’s (Key Performance Indicators) vast die gerelateerd zijn aan mentale vooruitgang en rapporteer hier regelmatig over aan het management en de medewerkers.
5. Creeer de juiste bedrijfscultuur en omgeving
- Creëer een bedrijfscultuur waarin openlijk gesproken kan worden over mentale gezondheid. Laat mentale gezondheid geen stigma zijn. Moedig medewerkers aan om over hun ervaringen te praten en ondersteuning te zoeken als ze dat nodig hebben.
- Zorg ervoor dat de werkomgeving (zowel fysiek als virtueel) de mentale gezondheid van medewerkers ondersteunt.
6. Ga partnerschappen aan en werk samen
- Werk samen met externe experts op het gebied van mentale gezondheid voor het opzetten van trainingen en het beoordelen van programma’s.
- Betrokkenheid bij de gemeenschap kan ook bijdragen aan de mentale vooruitgang van medewerkers door het (gezamenlijke) gevoel van doel en verbinding te versterken.
Door deze acties te implementeren, kan jouw organisatie een solide basis leggen voor het bevorderen van mentale vooruitgang en het creëren van een werkomgeving waarin medewerkers zich ondersteund en gewaardeerd voelen. Dit draagt bij aan de individuele welzijn van medewerkers, maar zeker ook aan de algehele productiviteit en succes van jouw organisatie.
NewDayPeople vergroot mentale kracht in organisaties
Elke organisatie in Nederland heeft in meer of mindere mate moeite hebben met het versterken van haar mentale kracht. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vele gevallen van burn-out en de stress gerelateerde problematiek en mentale klachten waar veel medewerkers mee worstelen. Bedrijven en organisaties weten vaak niet waar te beginnen of zijn niet in staat om een goede strategie voor ‘Mentaal Verantwoord Ondernemen’ (MTVO) op te zetten. Niet zo gek, want ze hebben wel wat anders te doen. NewDayPeople is erin gespecialiseerd. Het is onze missie om mentale kracht in organisaties te vergroten. Daarbij nemen wij jouw organisatie bij de hand. Lees het manifest dat we hebben geschreven en je weet waar wij voor staan. Wil jij dat we je helpen bij Mentaal Verantwoord Ondernemen? Neem contact met ons op via het formulier aan de onderzijde van deze pagina. Dan gaat de bal vanzelf rollen.
Serie over Mentaal Verantwoord Ondernemen
Dit artikel maakt deel uit van een serie van 13 doelstellingen van MTVO, Mentaal Verantwoord Ondernemen. Op onze website vind je een overzicht van alle kenmerken waar je aan kunt werken om mentale kracht te vergroten in je bedrijf of organisatie. Elk bedrijf, van groot tot klein, kan mentale kracht ontwikkelen en vergroten. Ga er nu mee aan de slag.
Meer lezen
Help de mensen in je organisatie bij het maken van morele afwegingen
- Geplaatst: 28 aug 2024
Een oproep aan alle organisaties: toon ethisch leiderschap. De wereld heeft daar meer dan ooit behoefte aan.
Lees verderHeb als organisatie oog voor de persoonlijke context van je mensen
- Geplaatst: 27 aug 2024
Het begrip 'persoonlijke context' verwijst naar de unieke persoonlijke en externe factoren die de ervaringen en gedragingen van de medewerkers beïnvloeden.
Lees verderGeef je medewerkers de ruimte en de vrijheid naar eigen inzicht te leven en gelukkig te zijn
- Geplaatst: 26 aug 2024
Organisaties krijgen door dat de mensen die de organisatie vormgeven hun werkelijke kapitaal zijn. Hierbij is de huidige krappe arbeidsmarkt de stok achter de deur voor minder vooruitstrevende organisaties.
Lees verderMeer informatie over een zakelijke workshop?
Neem contact op met onze accountmanager. Hij kan je alles vertellen over onze workshops en helpt je graag.
"*" geeft vereiste velden aan