Wat is teambuilding?
Teambuilding. Het is een term die vaak wordt geassocieerd met bedrijfsuitjes en groepsactiviteiten. En te pas en vooral te onpas wordt gebruikt voor deze activiteiten. Maar wat is teambuilding nu echt? Ik wil hieronder tot de kern van teambuilding komen en verhelderen wat teambuilding werkelijk inhoudt.
Teambuilding is wat mij betreft dus niet alleen een eenmalige gebeurtenis of een activiteit die je afvinkt op een checklist. Teambuilding is een continu proces, een voortdurende inspanning om in eerste instantie een hecht teamverband te creëren. En om vervolgens energie vrij te maken om alle waarde die je hebt gecreëerd te onderhouden. Daarbij gaat het niet alleen over het fysiek samenbrengen van individuen, maar vooral over het verbinden van harten en geesten.
In de kern draait teambuilding om het opbouwen (en onderhouden!) van een positieve en ondersteunende teamcultuur. Teambuilding betreft in eerste aanleg het creëren van een omgeving waarin elk teamlid zich gewaardeerd, gehoord en gerespecteerd voelt. En daarbij is het aanmoedigen van open communicatie ‘key’. En tevens dat ieders unieke bijdrage wordt erkend. Dit is de kern van wat teambuilding is.
En daarmee gaat teambuilding in feite over binding (‘bonding’ op z’n Engels). Het krijgen van een ‘close bond’, ofwel emotionele band. Het modieuze woord ‘verbinding’ past in mijn opinie veel minder. Het is vrij abstract en door het overweldigende gebruike ervan is het in korte tijd behoorlijk sleets geworden. Het zegt met andere woorden niet veel. De term ‘binding’ daarentegen is veel persoonlijker. Er komt een stuk positieve emotie bij kijken. En het is niet alleen bericht op personen, maar vooral ook op het bedrijf of de organisatie. Als werkgever of manager wil je niets liever dan dat je medewerkers een emotionele binding hebben met je bedrijf of organisatie. Zeker in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt. De oplossing is een doordachte teambuilding strategie.
Wat is teambuilding wel, en wat is het niet. Teambuilding is niet het opleggen van regels en voorschriften, maar gaat vooral over het cultiveren van gedeelde waarden en normen. Het is van groot belang om een gemeenschappelijk doel en een gedeelde visie op te stellen, waar alle medewerkers en teamleden zich mee kunnen identificeren. Als dit er nog niet is, is het zaak direct in actie te komen, want dan is de kans groot dat je collega’s geen idee hebben wat ze doen en waarvoor, en dus eigenlijk zo maar wat doen. Als dit het geval is, is het waarschijnlijk dat ze op zoek zijn naar een andere baan bij een organisatie die wel een duidelijk doel hebben en een gerichte koers varen.
Een essentieel onderdeel van teambuilding is het ontwikkelen en versterken van vertrouwen binnen het team. Vertrouwen is de lijm die individuen verbindt en een voorwaarde voor het creëren van een emotionele band, zowel met elkaar als met je bedrijf of organisatie. Vertrouwen stelt je mensen in staat om samen te werken op een dieper niveau. Je hoopt erop dat je mensen kunnen vertrouwen op elkaars vaardigheden, maar ook dat ze vertrouwen in elkaars oprechte intenties en wederzijdse betrouwbaarheid. Het opbouwen van vertrouwen kost zoals we allemaal weten tijd en moeite, maar het is de noodzakelijke basis waarop een sterk team kan worden gebouwd.
Een ander belangrijk aspect van teambuilding is het bevorderen van open communicatie en constructieve feedback. Dus het luisteren naar elkaars perspectieven, het delen van ideeën en het respectvol uiten van meningen. Daarnaast is het van belang om een cultuur te creëren waarin fouten en mislukkingen worden gezien als leermogelijkheden en waarin het mogelijk is om fouten te mogen toegeven en ervan te leren.
Teambuilding vereist inzet, geduld en begrip. Je wilt met elkaar individuele verschillen overbruggen en diversiteit waarderen als een krachtige tool. Daarnaast wil je ook conflicten op een constructieve manier aanpakken. Conflicten zullen niet verdwijnen, er zal altijd (enige) onenigheid zijn. Schrik daar niet van, want conflicten kunnen juist erg vruchtbaar zijn en veel opleveren. Het gaat er dan om om oplossingen te vinden die voor iedereen acceptabel zijn. Dan maakt het het team en de binding alleen maar sterker.
Wanneer teambuilding succesvol is kun je opmerkelijke resultaten boeken. Een sterk team is veerkrachtig en flexibel. Het kan uitdagingen en veranderingen vrij gemakkelijk het hoofd bieden met vertrouwen en vastberadenheid. Je creëert met een goede strategie (en de juiste uitvoering) voor teambuilding een gezonde cultuur waarin synergie kan ontstaan en de collectieve kwaliteiten van alle individuele talenten en vaardigheden kunnen worden benut en versterkt.
Uiteindelijk is teambuilding een investering in het succes van het team en daarmee van de organisatie. Het vergt tijd, energie en betrokkenheid, maar de resultaten zijn het meer dan waard. Alleen een sterk team kan uitblinken. In het bereiken van de gestelde doelen, het oplossen van complexe problemen en het leveren van uitstekende prestaties.
Meer lezen
Meer informatie over een zakelijke workshop?
Neem contact op met onze accountmanager. Hij kan je alles vertellen over onze workshops en helpt je graag.
"*" geeft vereiste velden aan