Wat is Mentaal Verantwoord Ondernemen?

Mentaal Verantwoord Ondernemen is een holistische benadering voor organisaties die zich richt op het bevorderen van de mentale gezondheid en het welzijn van medewerkers, evenals het creëren van een veerkrachtige en ondersteunende bedrijfscultuur.

Collega's die naar een tafel lopen en elkaar ontmoeten

Mentaal Verantwoord Ondernemen integreert welzijn in de hele organisatie

Mentaal Verantwoord Ondernemen integreert principes van psychologisch welzijn in alle aspecten van bedrijfsvoering en organisatiestrategie, waarbij aandacht wordt besteed aan zowel de individuele behoeften van medewerkers als de bredere organisatorische doelen en de impact op de maatschappij.

Definitie Mentaal Verantwoord Ondernemen

Mentaal Verantwoord Ondernemen (MtVO) is het systematisch integreren van strategieën en praktijken binnen een organisatie die gericht zijn op het verbeteren van de mentale gezondheid en het algemene welzijn van alle medewerkers. Dit wordt bereikt door het bevorderen van een bedrijfscultuur die emotionele intelligentie waardeert, betrokkenheid stimuleert, interpersoonlijke relaties versterkt, betekenisvolle bijdragen mogelijk maakt en duurzame prestaties ondersteunt. Het doel van MVO is om een werkomgeving te creëren waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen, psychologisch veilig zijn, en in staat zijn om zowel persoonlijk als professioneel te floreren.

Welzijn van alle mensen verbinden met de effectiviteit van de organisatie

Door mentaal verantwoord te ondernemen erkent het leiderschap in een organisatie dat het welzijn van medewerkers (en van alle mensen die betrokken zijn bij de organisatie, zoals klanten en leveranciers) en de effectiviteit van een organisatie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Mentaal Verantwoord Ondernemen bevordert een bedrijfscultuur waarin zowel leidinggevenden als medewerkers zich bewust zijn van en actief werken aan de mentale aspecten van het werkende leven, waaronder stress management, emotionele veerkracht en de sociale cohesie binnen teams en de bredere organisatie. Door een nadruk te leggen op deze gebieden, streeft MtVO ernaar om niet alleen de productiviteit en het engagement te verbeteren, maar ook bij te dragen aan een gezondere samenleving.

Meer lezen

Wat zijn kenmerken van Mentaal Verantwoord Ondernemen?

De 56 kenmerken van Mentaal Verantwoord Ondernemen zijn verdeeld over vijf kerngebieden.

Lees verder
Collage van vijf kantoormedewerkers in actie die allemaal wat anders doen

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van stress?

Door enig inzicht te krijgen in stressfactoren kun je als organisatie effectievere strategieën ontwikkelen om het welzijn van je werknemers te bevorderen.

Lees verder

Wat is stress?

In essentie is stress de reactie van je lichaam en je geest op een uitdaging, dreiging of een verandering. Deze reactie is een natuurlijk overlevingsmechanisme en staat bekend als de 'vecht-of-vlucht-respons'.

Lees verder

Meer informatie over een zakelijke workshop?

Neem contact op met onze accountmanager. Hij kan je alles vertellen over onze workshops en helpt je graag.

Arjen Hartsema
Account manager
0641856468

"*" geeft vereiste velden aan