Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van stress?

Stress op de werkplek is wijdverbreid. Helaas. Het beïnvloedt de productiviteit van werknemers en ook hun gezondheid en welzijn. De oorzaken van stress op de werkvloer zijn zeer divers en vaak ook vrij complex. Door enig inzicht te krijgen in deze stressfactoren kun je als organisatie effectievere strategieën ontwikkelen om het welzijn van je werknemers te bevorderen. Hieronder noemen we enkele van de meest voorkomende oorzaken van werkgerelateerde stress.

Collage van vijf kantoormedewerkers in actie die allemaal wat anders doen

Hoge werklast als oorzaak van stress

Een van de meest voorkomende oorzaken van stress is een te hoge werklast. Wanneer werknemers voortdurend meer taken krijgen dan ze redelijkerwijs aankunnen of wanneer de verwachtingen niet duidelijk zijn, kan dit leiden tot overweldiging en stress. De stress wordt verder versterkt door strakke deadlines en de druk om zonder fouten te presteren. Langdurige periodes van hoge werklast kunnen zelfs leiden tot uitputting en burn-out.

Onzekerheid op het werk geeft stress

Onzekerheid over werkstabiliteit – zoals angst voor ontslag, een reorganisatie of contractvernieuwing – speelt ook een grote rol in het veroorzaken van stress. Deze onzekerheid kan vooral in economisch onzekere tijden een zware tol eisen van werknemers, waardoor ze constant in een staat van zorg en angst verkeren.

Slechte managementstijlen als stressfactor

Een andere significante stressfactor is het management. Leiderschapsstijlen waarbij micro-management, gebrek aan ondersteuning en inconsistente communicatie een (grote) rol spelen, kunnen bijdragen aan een hoge mate van werkstress. Managers die onvoldoende richting en steun bieden of die niet openstaan voor feedback kunnen bij hun werknemers gevoelens van frustratie en machteloosheid veroorzaken.

Gebrek aan controle bezorgt werknemers stress

Een gevoel van gebrek aan controle over werkgerelateerde beslissingen kan werknemers ook flinke stress bezorgen. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om beperkte controle over werkuren en geen inspraak hebben in besluitvormingsprocessen. Wanneer werknemers voelen dat ze geen controle of zeggenschap hebben, kan dit leiden tot een verminderd gevoel van professionele effectiviteit.

Slechte werkrelaties en stress

Interpersoonlijke relaties op het werk spelen een belangrijke rol in hoe werknemers stress ervaren. Conflicten of een gebrek aan ondersteuning van collega’s en/of leidinggevenden kunnen leiden tot gevoelens van isolatie en ontevredenheid op het werk. Bovendien kan pestgedrag of discriminatie op de werkplek uiteraard ook ernstige stress veroorzaken.

Onvoldoende werk-privé balans geeft veel stress

Het is tegenwoordig best moeilijk om werk en privéleven te scheiden. Veel mensen hebben daar last van. Werknemers die moeite hebben om deze balans te vinden, kunnen last hebben van stress doordat het werk hun persoonlijke tijd binnendringt. Dit kan ervoor zorgen dat er minder tijd voor deze mensen is voor ontspanning en herstel. En dat is juist nodig om stress tegen te gaan.

Fysieke omgevingsfactoren kunnen stress veroorzaken

De fysieke werkomgeving kan ook bijdragen aan stress. Hierbij gaat het dan bijvoorbeeld om een oncomfortabele kantoorinrichting, lawaaierige werkruimtes of een gebrek aan privacy op het werk. Een slecht ontworpen werkplek kan het voor werknemers moeilijk maken om zich te concentreren en efficiënt te werken. Dit werkt stressverhogend.

Preventie en stress management

Het herkennen van bovenstaande stressfactoren is een eerste stap op weg naar een organisatie met minder stress. Organisaties moeten proactieve maatregelen nemen om stressfactoren aan te pakken door strategieën zoals het bieden van realistische werklasten, duidelijke communicatie, ondersteunend management en middelen of programma’s voor stress management. Het aanmoedigen van een gezonde werk-privé balans, het creëren van een ondersteunende bedrijfscultuur en het bieden van ergonomische en comfortabele werkplekken zijn hierbij ook van essentieel belang.

Door een goed beleid voor stress management kunnen bedrijven en organisaties van alle soorten en maten hun productiviteit verhogen en gezondere, meer betrokken en gelukkiger teams creëren. Met het bovenstaande willen we benadrukken dat een holistische benadering van welzijn zeer gerechtvaardigd is. Een dergelijke benadering respecteert zowel de individuele behoeften van werknemers als dat ze bijdraagt aan het algehele succes van de organisatie.

Meer lezen

Medewerker staat tegen een manshoge pijl die omhoog wijst

Succesfactoren van Mentaal Verantwoord Ondernemen

Met Mentaal Verantwoord Ondernemen maak je van je organisatie een mentaal krachtige, flexibele organisatie

Lees verder
Collega's die naar een tafel lopen en elkaar ontmoeten

Wat is Mentaal Verantwoord Ondernemen?

Mentaal Verantwoord Ondernemen of MtVO is gericht op het bevorderen van de mentale gezondheid en het welzijn van medewerkers.

Lees verder

Wat zijn kenmerken van Mentaal Verantwoord Ondernemen?

De 56 kenmerken van Mentaal Verantwoord Ondernemen zijn verdeeld over vijf kerngebieden.

Lees verder

Meer informatie over een zakelijke workshop?

Neem contact op met onze accountmanager. Hij kan je alles vertellen over onze workshops en helpt je graag.

Inge Schouten
Coördinator
0648254247

"*" geeft vereiste velden aan