Hoe ziet teambuilding bij NewDayPeople eruit?

Bij NewDayPeople zien we teambuilding graag als overkoepelende term die verwijst naar het algehele proces van het (continu) verbeteren van de manier waarop een team samenwerkt. Teambuilding omvat dan alle activiteiten en methoden die worden gebruikt om de cohesie van het team, de samenwerkingsvaardigheden, de communicatie, het gevoel en het vertrouwen tussen teamleden steeds verder te verbeteren.

Teamcoach spreekt vanachter een bureau

Wij hanteren dus graag dit bredere kader van teambuilding en beschouwen teamcóaching als een specifieke benadering of techniek binnen dit grotere concept van teambuilding. Teamcoaching is een proces dat een groep begeleidt om effectiever te worden in hun samenwerking. Dit omvat het ondersteunen van teamleden om bijvoorbeeld beter te communiceren, conflicten effectief te beheren en de vaardigheden en capaciteiten van elk teamlid optimaal te benutten. Teamcoaching vult mijns inziens de inspanningen van teambuilding dermate aan met een meer gerichte, langdurige aanpak voor het verbeteren van de teamdynamiek, waardoor teambuilding als vanzelf als een langlopend proces kan worden gezien, wat we graag benoemen als moderne teambuilding.

Teambuildingactiviteiten worden vaak als eenmalige evenementen ingezet die bedoeld zijn om het moreel te verhogen en de onderlinge relaties te versterken. Teambuilding als het avontuurlijke uitje waarbij je samen met je collega’s iets compleet anders doet dan je dagelijkse taken. Of het nu gaat om raften, een kookworkshop, of het oplossen van een escape room, het doel is om banden te smeden en een gevoel van eenheid binnen het team te bevorderen. Hoewel deze teambuilding activiteiten vaak leuk en gedenkwaardig zijn, leiden ze zelden tot duurzame veranderingen in de manier waarop een team functioneert. Waarom? Omdat het een eenmalige gebeurtenis is. Het is als een vuurwerkshow. Spectaculair en opwindend terwijl het aan de gang is, maar de lucht is weer donker zodra het voorbij is.

En dat is dus niet meer van deze tijd. De uitdaging voor hedendaagse teams en ook de druk om goed te presteren is hoog. Burn-out ligt op de loer. Efficiëntie op is in alle opzichten noodzaak. Teambuilding zou een standaard activiteit moeten zijn waar een strategie achter zit en waar dagelijks aan moet worden gewerkt. Zie het als een vorm van hygiëne, een al­ge­me­ne goe­de ge­zond­heids­toe­stand. Volgens Van Dale is hygiëne ‘al wat een goe­de ge­zond­heid ver­eist en de han­de­lin­gen, in­rich­tin­gen en in­stel­lin­gen die de­ze be­vor­de­ren’. Dat zou teambuilding ook kunnen zijn: al wat een goe­de ge­zond­heid van het team (als geheel) ver­eist en de han­de­lin­gen, in­rich­tin­gen en in­stel­lin­gen die de­ze be­vor­de­ren. Een al­ge­me­ne goe­de (liefst optimale) team-ge­zond­heids­toe­stand. Teambuilding als teamhygiëne, waarbij de noodzaak om dagelijks de gezondheid van het team te monitoren en te optimaliseren als vanzelf wordt gevoeld. Net als tandenpoetsen en douchen.

De reeks aan activiteiten die onder deze definitie van teambuilding als langlopend proces kunnen vallen zijn divers en groot in aantal. Een centrale rol in deze moderne vorm van teambuilding speelt teamcoaching en de persoon van de teamcoach. Teamcoaching is het proces van begeleiding van een team naar verbeterde prestaties door het aanpakken van onderliggende dynamiek en problemen. De teamcoach werkt met een team om hun communicatie te verbeteren, conflicten op te lossen, en obstakels voor effectieve samenwerking te overwinnen. De teamcoach helpt het team om dieper te graven, om het onderliggende gedrag en de houding die de prestaties belemmeren, te begrijpen en aan te pakken. Teamcoaching is het ‘stille’, gestage werk dat nodig is om een team van goed naar geweldig te brengen. De teamcoach is een navigator die het team begeleidt en het team meeneemt op een reis om dieper te duiken in de onderliggende gedragingen en attitudes die hun prestaties belemmeren.

Meer lezen

Medewerker staat tegen een manshoge pijl die omhoog wijst

Succesfactoren van Mentaal Verantwoord Ondernemen

Met Mentaal Verantwoord Ondernemen maak je van je organisatie een mentaal krachtige, flexibele organisatie

Lees verder
Collega's die naar een tafel lopen en elkaar ontmoeten

Wat is Mentaal Verantwoord Ondernemen?

Mentaal Verantwoord Ondernemen of MtVO is gericht op het bevorderen van de mentale gezondheid en het welzijn van medewerkers.

Lees verder

Wat zijn kenmerken van Mentaal Verantwoord Ondernemen?

De 56 kenmerken van Mentaal Verantwoord Ondernemen zijn verdeeld over vijf kerngebieden.

Lees verder

Meer informatie over een zakelijke workshop?

Neem contact op met onze accountmanager. Hij kan je alles vertellen over onze workshops en helpt je graag.

Inge Schouten
Coördinator
0648254247

"*" geeft vereiste velden aan