Ken de fysieke en mentale gesteldheid van de mensen in je organisatie
- Geplaatst: 6 aug 2024
- Door: Harrie
- Leestijd: 4 minuten
De grenzen tussen werk en privéleven worden steeds vager. Daarom is het van cruciaal belang dat organisaties belang stellen in de professionele vaardigheden van hun medewerkers, en daarnaast ook op de hoogte zijn van hun fysieke en mentale welzijn. Doelstelling 3 van Mentaal Verantwoord Ondernemen - De organisatie kent de fysieke en mentale gesteldheid van haar mensen - onderstreept een fundamenteel principe dat ten grondslag ligt aan een duurzame en humane bedrijfsvoering. Het gaat hierbij niet alleen om het herkennen van symptomen van stress of uitputting, maar ook (of juist) om het proactief bevorderen van welzijn op de werkplek.
Het belang van inzicht in welzijn
Door op de hoogte te zijn van de fysieke en mentale gesteldheid van je medewerkers heb je een goede basis voor preventieve gezondheidszorg en vroege interventie. Dit is van essentieel belang om langdurig ziekteverzuim en vermindering van productiviteit te voorkomen. Dit inzicht stelt organisaties in staat om de juiste maatregelen te nemen die individuele medewerkers en de algehele bedrijfscultuur ten goede komen, en tevens de teams binnen de organisatie versterken.
Effectieve implementatie
1. Regelmatig beoordelen van gezondheid
Een eerste stap in het leren kennen van de fysieke en mentale gesteldheid van van je mensen is het implementeren van bepaalde beoordelingen die zowel fysieke als psychologische gezondheid omvatten. Dit kunnen bijvoorbeeld jaarlijkse medische onderzoeken zijn, maar ook periodieke mentale (anonieme) gezondheidsenquêtes. Dergelijke beoordelingen helpen bij het vroegtijdig identificeren van mogelijke problemen met de gezondheid van je personeel.
2. Training van leidinggevenden
Leidinggevenden spelen een uitermate belangrijke rol in het herkennen van tekenen van stress of andere gezondheidsproblemen bij hun teamleden. Het trainen van managers in basisvaardigheden voor mentale gezondheid, zoals het herkennen van stresssignalen en het voeren van ondersteunende gesprekken, is ‘key’.
3. Open communicatiecultuur
Voorts is het bevorderen van een bedrijfscultuur waarin medewerkers zich veilig voelen om over hun gezondheid te praten noodzaak. Dit vereist dat stigma rondom mentale gezondheid actief wordt bestreden en privacy en vertrouwelijkheid gewaarborgd zijn.
4. Integratie van programma’s
Organisaties doen er ook goed aan programma’s te integreren die gericht zijn op zowel fysieke als mentale gezondheid. Voorbeelden hiervan zijn fitnessabonnementen, workshops over stressmanagement en mindfulnesstraining.
5. Flexibele werkregeling
Het aanbieden van flexibele werk en voldoende aandacht schenken aan ergonomie op de werkplek zijn heel praktische manieren om zowel de fysieke als mentale gezondheid van medewerkers positief te beïnvloeden.
Een goed geïnformeerde organisatie
Organisaties die maximaal geïnformeerd zijn over de gezondheidstoestand van hun werknemers kunnen rekenen op tal van voordelen. Werknemers die zich gesteund voelen bij zowel hun fysieke als mentale gezondheid zijn vaak meer betrokken, productiever en loyaler aan het bedrijf. Bovendien leidt proactief gezondheidsmanagement in de meeste gevallen tot lagere gezondheidszorgkosten voor de organisatie.
De verantwoordelijkheid van een organisatie om de gezondheid van haar medewerkers te kennen en te ondersteunen is vandaag de dag geen luxe meer, maar een essentiële component van een moderne bedrijfsvoering. Door de fysieke en mentale gesteldheid van je medewerkers actief te monitoren en te ondersteunen, bouwen je als organisatie niet alleen aan een gezondere, maar ook aan een meer veerkrachtige en succesvolle organisatie. In het hart van Mentaal Verantwoord Ondernemen ligt het principe dat het ware kapitaal van een bedrijf zijn mensen zijn. Het koesteren van dit kapitaal is en blijft de sleutel tot duurzaam succes.
Acties voor Mentaal Verantwoord Ondernemen
Om concreet te werken aan doelstelling 3 – De organisatie kent de fysieke en mentale gesteldheid van haar mensen – kun je als organisatie acties ondernemen die gericht zijn op regelmatige evaluatie, ondersteuning en interventie. Dit vraagt om een systematische benadering waarbij zowel preventieve als ‘reactieve’ maatregelen worden geïntegreerd.
1. Voer screenings en enquêtes uit
- Organiseer screenings voor alle werknemers om zowel fysieke als mentale gezondheidsproblemen vroegtijdig te identificeren. Je kunt hierbij denken aan jaarlijks uitgevoerde fysieke onderzoeken en halfjaarlijkse testen voor mentale gezondheid.
- Voer daarnaast anonieme enquêtes uit die zich richten op mentaal welzijn, werkstress, werkgeluk en andere relevante indicatoren voor mentale gezondheid.
2. Train management en HR
- Geef leidinggevenden en HR-professionals training in ‘eerste hulp bij mentale problemen’ zodat zij signalen van stress, burn-out of andere mentale gezondheidsproblemen kunnen herkennen en adequaat kunnen handelen.
- Zorg voor workshops die het bewustzijn over fysieke en mentale gezondheid verhogen, zodat managers een ondersteunende rol kunnen spelen in het bevorderen van gezond gedrag op de werkvloer.
3. Creëer een open communicatiecultuur
- Moedig een bedrijfscultuur aan waarin medewerkers zich vrij voelen om hun gezondheidsproblemen te bespreken zonder dat zij hoeven te vrezen voor stigmatisering of negatieve consequenties voor hun carrière.
- Zet een structuur op waarbij werknemers feedback kunnen geven over hun werkomgeving en welzijnsprogramma’s. Zorg ervoor dat deze feedback serieus wordt genomen.
4. Implementeer programma’s en bied faciliteiten
- Ontwikkel en implementeer programma’s die gericht zijn op zowel fysiek als mentaal welzijn, zoals bijvoorbeeld yogalessen, mindfulnesstraining en fitness.
- Zorg voor gemakkelijke toegang tot professionele psychologische hulp en coaching.
5. Bied flexibel werk aan
- Denk mee met medewerkers in mogelijkheden tot flexibel werk om hen te helpen een betere balans tussen werk en privé te vinden. Dit draagt direct bij aan hun mentale gezondheid.
- Sta aanpassingen in de werkomgeving toe voor werknemers met specifieke gezondheidsbehoeften. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ergonomische werkplekken voor mensen met fysieke klachten.
6. Monitor en evalueer
- Evalueer de effectiviteit van eenmaal geïmplementeerde gezondheidsprogramma’s en pas ze aan op basis van de verzamelde data en feedback van werknemers.
- Integreer rapportages rondom gezondheid in de reguliere bedrijfsrapportages om de voortgang op het gebied van de gezondheid van werknemers zichtbaar en bespreekbaar te maken.
7. Promoot een bedrijfscultuur van zorg en verantwoordelijkheid
- Werk actief aan een bedrijfscultuur die zorg en verantwoordelijkheid voor elkaar bevordert. Zo verbeter je het welzijn op de werkplek en creëer je een omgeving waarin iedereen zich gehoord en gedragen voelt.
Door deze stappen te nemen, kan jouw organisatie een goed begrip ontwikkelen van zowel de fysieke als de mentale gezondheidsstatus van de medewerkers en tevens effectieve ondersteuning bieden. Ter bevordering van het individuele welzijn, maar zeker ook ter versterking van de algehele productiviteit en positieve werkcultuur binnen de organisatie.
NewDayPeople vergroot mentale kracht in organisaties
Elke organisatie in Nederland heeft in meer of mindere mate moeite hebben met het versterken van haar mentale kracht. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vele gevallen van burn-out en de stress gerelateerde problematiek en mentale klachten waar veel medewerkers mee worstelen. Bedrijven en organisaties weten vaak niet waar te beginnen of zijn niet in staat om een goede strategie voor ‘Mentaal Verantwoord Ondernemen’ (MTVO) op te zetten. Niet zo gek, want ze hebben wel wat anders te doen. NewDayPeople is erin gespecialiseerd. Het is onze missie om mentale kracht in organisaties te vergroten. Daarbij nemen wij jouw organisatie bij de hand. Lees het manifest dat we hebben geschreven en je weet waar wij voor staan. Wil jij dat we je helpen bij Mentaal Verantwoord Ondernemen? Neem contact met ons op via het formulier aan de onderzijde van deze pagina. Dan gaat de bal vanzelf rollen.
Serie over de doelstellingen van Mentaal Verantwoord Ondernemen
Dit artikel maakt deel uit van een serie van 13 doelstellingen van MTVO, Mentaal Verantwoord Ondernemen. Op onze website vind je een overzicht van alle doelstellingen waar je aan kunt werken om mentale kracht te vergroten in je bedrijf of organisatie. Elk bedrijf, van groot tot klein, kan mentale kracht ontwikkelen en vergroten. Ga er nu mee aan de slag.
Meer lezen
Help de mensen in je organisatie bij het maken van morele afwegingen
- Geplaatst: 28 aug 2024
Een oproep aan alle organisaties: toon ethisch leiderschap. De wereld heeft daar meer dan ooit behoefte aan.
Lees verderHeb als organisatie oog voor de persoonlijke context van je mensen
- Geplaatst: 27 aug 2024
Het begrip 'persoonlijke context' verwijst naar de unieke persoonlijke en externe factoren die de ervaringen en gedragingen van de medewerkers beïnvloeden.
Lees verderGeef je medewerkers de ruimte en de vrijheid naar eigen inzicht te leven en gelukkig te zijn
- Geplaatst: 26 aug 2024
Organisaties krijgen door dat de mensen die de organisatie vormgeven hun werkelijke kapitaal zijn. Hierbij is de huidige krappe arbeidsmarkt de stok achter de deur voor minder vooruitstrevende organisaties.
Lees verderMeer informatie over een zakelijke workshop?
Neem contact op met onze accountmanager. Hij kan je alles vertellen over onze workshops en helpt je graag.
"*" geeft vereiste velden aan