Initiatief en doorzettingsvermogen in organisaties

Initiatief en doorzettingsvermogen zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een succesvolle en sociaal georiënteerde organisatie. Toch zijn ze van groot belang voor het succes en de duurzaamheid van een organisatie. Initiatief en doorzettingsvermogen vormen de basis voor het vermogen van een organisatie om kansen te grijpen, uitdagingen aan te kunnen en voortdurend te streven naar verbetering. Een organisatie die inzet op initiatief en doorzettingsvermogen bouwt aan een proactieve, veerkrachtige bedrijfscultuur, waardoor zij kan floreren ondanks de vele uitdagingen die ze onderweg tegenkomt.

Initiatief in organisaties

We spreken over initiatief in een organisatie als de medewerkers proactief kansen benutten en problemen aanpakken. Dus als zij actief kansen en problemen waarnemen en er zelfstandig mee aan de slag gaan, in plaats van passief te wachten op instructies. Medewerkers nemen (en krijgen) de verantwoordelijkheid om actie te ondernemen en bijdragen te leveren die hun directe taken overstijgen.

Proactief en eigen initiatief

Medewerkers die initiatief tonen, anticiperen op toekomstige behoeften en handelen zonder te wachten op expliciete instructies. Dit proactieve gedrag leidt tot vroegtijdige oplossingen voor problemen en het benutten van kansen die anders misschien onopgemerkt zouden blijven. Dit bevordert een bedrijfscultuur waarin iedereen zich verantwoordelijk voelt voor het succes van de organisatie.

Innovatie en verbetering

Als een organisatie initiatief wil stimuleren dient zij haar medewerkers aan te moedigen om nieuwe ideeën voor te stellen en te experimenteren met mogelijke verbeteringen. Zo stimuleert zij innovatie en continue verbetering. Innovatie is dus niet alleen afkomstig van de top of het management in de organisatie, maar komt uit alle lagen van de organisatie. Zo ontstaat er een constante stroom van nieuwe ideeën en oplossingen.

De kracht van doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen is het vermogen om vastberaden te blijven in het streven naar de vastgestelde doelen, ook als obstakels of tegenslagen je dwars zitten. Niet opgeven of al te snel van koers veranderen, maar doorgaan op de ingeslagen weg. Het gaat hierbij om het behouden van motivatie en het beoefenen van veerkracht.

Vasthoudendheid bij tegenslag

Een organisatie die inzet op doorzettingsvermogen moedigt medewerkers expliciet aan om door te zetten. Dus ook op momenten waarop ze met (flinke) uitdagingen worden geconfronteerd. Zo creëer je een bedrijfscultuur waarin obstakels worden gezien als uitdagingen om aan te gaan in plaats van als redenen om op te geven.

Langetermijnfocus

Doorzettingsvermogen verwijst ook naar een gerichtheid op langetermijndoelen en volharding. Ook als de resultaten niet onmiddellijk zichtbaar zijn. Een langetermijnfocus stelt de organisatie in staat om duurzame groei en succes na te streven.

Hoe kun je initiatief en doorzettingsvermogen ontwikkelen?

Bevorder een bedrijfscultuur van eigen verantwoordelijkheid

Een bedrijfscultuur waarin medewerkers worden aangemoedigd om verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk en initiatief te tonen, is de basis voor initiatief en doorzettingsvermogen.

  • Geef medewerkers de vrijheid om beslissingen te nemen binnen hun rol en binnen de projecten waar zij bij betrokken zijn. Zo stimuleer je een gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid.
  • Zorg voor duidelijke verwachtingen en doelen, en moedig medewerkers aan om verantwoordelijkheid te nemen voor het behalen van deze doelen.

Ondersteun innovatie en het nemen van (beperkte) risico’s

Innovatie en risiconeming zijn belangrijke componenten van initiatief.

  • Moedig medewerkers aan om nieuwe ideeën uit te proberen en te experimenteren met innovatieve oplossingen. Zorg voor een veilige omgeving waarin falen door iedereen wordt gezien als een leermogelijkheid.
  • Introduceer stimulansen voor innovatieve ideeën, zoals interne competities of beloningen voor succesvolle implementaties van nieuwe concepten.

Moedig volharding en veerkracht aan

Het vermogen om door te zetten is net zo belangrijk als het tonen van initiatief.

  • Bied ondersteuning aan via mentorschap en (externe) coaching om medewerkers te helpen omgaan met tegenslagen en hun doorzettingsvermogen te vergroten.
  • Geef regelmatig positieve feedback op inspanningen en successen om medewerkers gemotiveerd te houden, ook wanneer ze met obstakels te maken krijgen.

Creëren van een ondersteunende structuur

Doelen en richtlijnen

Heldere doelen en richtlijnen helpen medewerkers te begrijpen waar ze naartoe werken en hoe hun initiatieven bijdragen aan het grotere geheel.

  • Stel duidelijke strategische doelen die richting geven aan de inspanningen van medewerkers. Zorg ervoor dat deze doelen regelmatig worden gecommuniceerd en herzien.
  • Geef tactische richtlijnen en resources om medewerkers te ondersteunen bij het nemen van initiatief en het doorzetten bij uitdagingen.

Inspirerend leiderschap

Leiders spelen uiteraard een sleutelrol in het bevorderen van initiatief en doorzettingsvermogen bij de medewerkers.

  • Leiders moeten zelf initiatief en doorzettingsvermogen tonen in hun eigen werk. Hun gedrag dient als een model voor de rest van de organisatie.
  • Leiders moeten ook empathie kunnen tonen en medewerkers ondersteunen bij hun inspanningen. Vooral wanneer ze met uitdagingen te maken hebben.

Initiatief en doorzettingsvermogen zijn onmisbare eigenschappen voor een organisatie die wil gedijen in een competitieve omgeving. Door een bedrijfscultuur te bevorderen waarin medewerkers worden aangemoedigd om proactief te handelen en vastberaden te blijven, zijn organisaties in staat om uitdagingen aan te gaan en tevens kansen te benutten die anders misschien gemist zouden worden. Het cultiveren van deze eigenschappen leidt tot een dynamische, veerkrachtige en succesvolle organisatie die klaar is voor de toekomst.

Acties voor Mentaal Verantwoord Ondernemen

Om concreet te werken aan kenmerk 43 – De organisatie heeft initiatief en doorzettingsvermogen – kan een organisatie diverse acties uitzetten. Het doel hierbij is om een omgeving te creëren waarin medewerkers worden aangemoedigd om proactief te handelen, uitdagingen aan te gaan, en vastberaden te blijven. Ook onder moeilijke omstandigheden.

1. Creëer een proactieve bedrijfscultuur

Autonomie en verantwoordelijkheid

  • Geef medewerkers autonomie in hun werk door hen de vrijheid te geven beslissingen te nemen binnen hun verantwoordelijkheden. Zo krijgen zij een sterker gevoel van eigenaarschap en worden ze aangemoedigd om initiatieven te nemen.
  • Stel duidelijke verwachtingen en doelen voor medewerkers en moedig hen aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun prestaties en resultaten.

Proactief denken

  • Train medewerkers in probleemoplossende technieken en stimuleer hen om uitdagingen te zien als kansen om hun vaardigheden te demonstreren en bij te dragen aan de organisatie.
  • Moedig een bedrijfscultuur aan waarin medewerkers problemen en kansen vroegtijdig signaleren en actie ondernemen voordat ze uitgroeien tot grotere issues.

2. Ondersteun innovatie en risiconeming

Stimuleren van creativiteit

  • Introduceer een programma waarbij medewerkers hun ideeën kunnen indienen voor procesverbeteringen, nieuwe producten of diensten. Zorg ook voor een systeem om deze ideeën te evalueren en te implementeren.
  • Organiseer workshops gericht op creatieve denktechnieken en innovatie om medewerkers te helpen om nieuwe ideeën te genereren en te ontwikkelen.

Gecalculeerde risico’s

  • Faciliteer pilotprojecten waar medewerkers nieuwe ideeën in een beperkte omgeving kunnen testen. Dit biedt een veilige ruimte om risico’s te nemen en te leren van het proces.
  • Creëer een bedrijfscultuur waarin fouten maken mogelijk wordt en waarin dit wordt gezien als een gelegenheid om te leren. Moedig medewerkers aan om hun ervaringen te delen en om te bespreken hoe ze verbeteringen kunnen aanbrengen op basis van hun bevindingen.

3. Bouw aan veerkracht en doorzettingsvermogen

Mentorschap en ondersteuning

  • Bied mentorschap aan waarbij ervaren medewerkers nieuwkomers of jongere medewerkers begeleiden, hen helpen om obstakels te overwinnen en hun doorzettingsvermogen te vergroten.
  • Organiseer trainingen die gericht zijn op het ontwikkelen van veerkracht, zoals stressmanagement, emotionele intelligentie en mindfulness. Dit helpt medewerkers om beter om te gaan met druk en tegenslagen.

Langetermijnfocus

  • Stimuleer medewerkers om zich te concentreren op langetermijndoelen en zorg ervoor dat ze begrijpen hoe hun dagelijkse werk bijdraagt aan deze doelen. Zo behouden ze hun motivatie. Ook wanneer resultaten niet onmiddellijk zichtbaar zijn.
  • Voorzie medewerkers van (hulp)middelen die hen helpen om daadwerkelijk door te zetten, zoals toegang tot relevante informatie, technologie en ondersteuning van leidinggevenden.

4. Faciliteer open communicatie en feedback

Feedback

  • Implementeer een systeem voor voortdurende feedback. Denk hierbij bijvoorbeeld aan regelmatige check-ins en evaluaties om medewerkers te laten begrijpen waar ze staan en hoe ze kunnen verbeteren.
  • Zorg voor voldoende waardering van inspanningen en successen om medewerkers te motiveren en het doorzettingsvermogen van medewerkers te versterken.

Transparante communicatie

  • Communiceer helder en duidelijk over verwachtingen, doelen en verantwoordelijkheden, zodat medewerkers weten waar ze aan toe zijn en zich gericht kunnen inzetten.
  • Bevorder een open dialoog waar medewerkers vrijuit kunnen spreken over hun uitdagingen en ideeën. Hiermee werk je aan een bedrijfscultuur van vertrouwen en samenwerking.

5. Ontwikkel leiderschap dat initiatief en doorzettingsvermogen ondersteunt

Voorbeeldgedrag van de leiders

  • Leiders dienen het goede voorbeeld te geven door zelf initiatief te tonen en door te zetten als zij te maken krijgen met obstakels of moeilijkheden. Hun gedrag dient als inspiratie voor medewerkers.
  • Zorg dat leiders actief betrokken zijn bij de ontwikkeling van hun teams en dat zij hen ondersteunen bij het nemen van initiatieven. En dat ze hen helpen om door te zetten bij tegenslag.

Leiderschapstraining

  • Bied leiderschapstrainingen aan gericht op coachende vaardigheden, zodat leiders medewerkers kunnen begeleiden en ondersteunen bij het tonen van initiatief en doorzettingsvermogen.
  • Train leiders in empathische communicatie, zodat ze effectief kunnen inspelen op de behoeften en uitdagingen van hun medewerkers.

6. Integreer initiatief en doorzettingsvermogen in bedrijfsprocessen

Processen en procedures

  • Integreer criteria voor initiatief en doorzettingsvermogen in beoordelings- en promotieprocedures. Zo benadruk je het belang van deze eigenschappen binnen de organisatie.
  • Evalueer en innoveer regelmatig bedrijfsprocessen om obstakels weg te nemen die het tonen van initiatief of doorzettingsvermogen kunnen belemmeren.

Beloning en waardering

  • Beloon medewerkers die proactief nieuwe ideeën en oplossingen aandragen en volharden in het bereiken van hun doelen. Dit kan door middel van bonussen, promoties of formele waardering.
  • Organiseer evenementen of publiceer succesverhalen van medewerkers die doorzettingsvermogen hebben getoond en hebben bijgedragen aan de organisatie.

Het bevorderen van initiatief en doorzettingsvermogen binnen de organisatie vereist een geïntegreerde benadering die de bedrijfscultuur, het leiderschap en waarvoor middelen moeten worden vrijgemaakt. Door proactiviteit aan te moedigen, een ondersteunende omgeving te creëren en door doorzettingsvermogen te belonen, kun je als organisatie een dynamische en veerkrachtige bedrijfscultuur ontwikkelen. Dit leidt uiteindelijk tot sterkere teams die beter in staat zijn om uitdagingen aan te gaan en kansen te benutten, en zo bij te dragen aan het langetermijnsucces van de organisatie.

NewDayPeople vergroot mentale kracht in organisaties

Elke organisatie in Nederland heeft in meer of mindere mate moeite hebben met het versterken van haar mentale kracht. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vele gevallen van burn-out en de stress gerelateerde problematiek en mentale klachten waar veel medewerkers mee worstelen. Bedrijven en organisaties weten vaak niet waar te beginnen of zijn niet in staat om een goede strategie voor ‘Mentaal Verantwoord Ondernemen’ (MTVO) op te zetten. Niet zo gek, want ze hebben wel wat anders te doen. NewDayPeople is erin gespecialiseerd. Het is onze missie om mentale kracht in organisaties te vergroten. Daarbij nemen wij jouw organisatie bij de hand. Lees het manifest dat we hebben geschreven en je weet waar wij voor staan. Wil jij dat we je helpen bij Mentaal Verantwoord Ondernemen? Neem contact met ons op via het formulier aan de onderzijde van deze pagina. Dan gaat de bal vanzelf rollen.

Serie over Mentaal Verantwoord Ondernemen

Dit artikel maakt deel uit van een serie van 56 over de organisatiekenmerken van MTVO, Mentaal Verantwoord Ondernemen. Op onze website vind je een overzicht van alle kenmerken waar je aan kunt werken om mentale kracht te vergroten in je bedrijf of organisatie. Elk bedrijf, van groot tot klein, kan mentale kracht ontwikkelen en vergroten. Ga er nu mee aan de slag.

Meer lezen

Help de mensen in je organisatie bij het maken van morele afwegingen

Een oproep aan alle organisaties: toon ethisch leiderschap. De wereld heeft daar meer dan ooit behoefte aan.

Lees verder
Een mannelijke en vrouwelijke medewerker lopen met elkaar op terwijl ze gezellig met elkaar praten

Heb als organisatie oog voor de persoonlijke context van je mensen

Het begrip 'persoonlijke context' verwijst naar de unieke persoonlijke en externe factoren die de ervaringen en gedragingen van de medewerkers beïnvloeden.

Lees verder
Medewerker achter laptop converseert met collega's

Geef je medewerkers de ruimte en de vrijheid naar eigen inzicht te leven en gelukkig te zijn

Organisaties krijgen door dat de mensen die de organisatie vormgeven hun werkelijke kapitaal zijn. Hierbij is de huidige krappe arbeidsmarkt de stok achter de deur voor minder vooruitstrevende organisaties.

Lees verder

Meer informatie over een zakelijke workshop?

Neem contact op met onze accountmanager. Hij kan je alles vertellen over onze workshops en helpt je graag.

Inge Schouten
Coördinator
0648254247

"*" geeft vereiste velden aan