Holistisch mensbeeld in organisaties: fysiek en mentaal, emotie en ratio komen samen

Vooruitstrevende organisaties erkennen dat duurzaam succes niet enkel voortkomt uit uitstekende financiële resultaten of baanbrekende technologie. Het ware potentieel van een organisatie wordt ontsloten wanneer er aandacht is voor de volledige menselijke natuur van haar medewerkers. Doelstelling 4 van Mentaal Verantwoord Ondernemen - De organisatie heeft een holistisch mensbeeld waarin fysiek en mentaal, en emotie en ratio samenkomen - onderstreept het belang van een evenwichtige benadering van zowel fysieke en mentale aspecten, alsook de emotionele en rationele aspecten van medewerkers.

Essentie van een holistisch mensbeeld

Een holistisch mensbeeld in organisaties houdt in dat medewerkers niet slechts als werknemers met specifieke taken en verantwoordelijkheden worden gezien, maar als complete individuen met diverse behoeften, capaciteiten, en motivaties. Dit mensbeeld erkent dat mensen niet alleen werken om geld te verdienen, maar ook om persoonlijke groei te ervaren, sociale verbindingen op te bouwen en een gevoel van zingeving te vinden.

In een organisatie die een holistisch mensbeeld hanteert, wordt aandacht besteed aan verschillende aspecten van het welzijn van medewerkers, zoals hun fysieke en mentale gezondheid, emotionele balans, en sociale relaties. Dit kan zich uiten in een werkomgeving die:

  • Rekening houdt met de persoonlijke levens van werknemers, zoals flexibele werktijden of mogelijkheden voor thuiswerken.
  • Kansen biedt voor zowel professionele als persoonlijke groei door middel van trainingen, coaching, en doorgroeimogelijkheden.
  • Initiatieven neemt om de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers te ondersteunen, zoals gezondheidsprogramma’s, toegang tot counseling, en het creëren van een gezonde werkomgeving.
  • Een bedrijfscultuur creëert waar samenwerking, collegialiteit en sociale interacties worden aangemoedigd.
  • Medewerkers helpt zich verbonden te voelen met de missie en waarden van de organisatie, wat hun werk zinvol en inspirerend maakt.

Door medewerkers op deze manier te benaderen, creëert de organisatie een meer betrokken, tevreden en productieve werkomgeving. Door vanuit een holistische mensbeeld te vertrekken erkent de organisatie dat een werknemer meer is dan alleen de functie en dat door zorg te dragen voor het gehele individu, zowel de werknemer als de organisatie kunnen floreren.

Holistisch mensbeeld in organisaties

1. Integratie in beleid en praktijk

Om het holistische mensbeeld te integreren, dien je als organisatie dit concept te verankeren in je beleid en de alledaagse praktijk. Te beginnen bij de missie en waarden van de organisatie en vervolgens in gezondheids- en welzijnsprogramma’s, personeelsbeleid en de manier van leidinggeven. Het moet duidelijk zijn dat de organisatie streeft naar een evenwichtige ontwikkeling van haar medewerkers op alle genoemde gebieden.

2. Training en ontwikkeling

Je kunt als organisaties workshops en trainingen aanbieden die gericht zijn op het bevorderen van emotionele intelligentie, stressmanagement en gezond(er) leven. Deze programma’s moeten gericht zijn op het versterken van zowel de emotionele en mentale veerkracht als de fysieke gezondheid van de werknemers.

3. Een werkomgeving met voldoende ondersteuning

Een werkomgeving die het holistische mensbeeld ondersteunt, biedt ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, creatieve expressie en sociale interactie. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om ontwerp van kantoorruimtes die zowel individuele concentratie bevorderen als samenwerking en ontspanning mogelijk maken.

4. Gezondheids- en welzijnsinitiatieven

Het aanbieden van een breed scala aan gezondheids- en welzijnsinitiatieven, zoals fitnessprogramma’s, mindfulnesstraining en gezonde voedingskeuzes op het werk, helpt werknemers om een goede fysieke en mentale gezondheid te onderhouden.

Voordelen van een holistische aanpak

  • Medewerkers voelen zich gewaardeerd en begrepen op meerdere niveaus. Dit resulteert in een hogere tevredenheid en betrokkenheid bij het werk.
  • Gezonde, gelukkige werknemers zijn productiever, wat het directe resultaat is van een beleid dat het welzijn op alle fronten bevordert.
  • Een holistische focus op welzijn helpt bij het voorkomen van ziektes en uitval (wat uiteraard economisch zeer voordelig is voor de organisatie).
  • Organisaties die bekendstaan om hun goede zorg voor werknemers trekken makkelijker talent aan en behouden dit ook langer.

Het aannemen van een holistisch mensbeeld binnen organisaties is niet alleen een ethische keuze; het is een strategische beslissing die de weg vrijmaakt voor duurzaam succes en concurrentievoordeel. Door de volledige mens te erkennen en te ondersteunen, bouwen organisaties niet alleen aan een gezondere, maar ook aan een meer innovatieve en veerkrachtige toekomst.

Acties voor Mentaal Verantwoord Ondernemen

Om concreet te werken aan doelstelling 4 – De organisatie heeft een holistisch mensbeeld waarin fysiek en mentaal, en emotie en ratio samenkomen – kan de organisatie diverse acties ondernemen die gericht zijn op de integratie en erkenning van de volledige menselijke ervaring op de werkplek.

1. Ontwikkel inclusief beleid

  • Ontwikkel beleid dat expliciet aandacht geeft aan zowel de fysieke, mentale, emotionele als rationele aspecten van werknemers. Dit beleid moet ondersteunende maatregelen omvatten, zoals bijvoorbeeld flexibele werktijden en toegang tot welzijnsprogramma’s.
  • Stel gedragscodes op die respect en begrip bevorderen voor de verschillende aspecten van menselijke ervaring en behoefte.

2. Bied training en ontwikkeling

  • Bied trainingen aan die leiders uitrusten met kennis en vaardigheden om een holistische benadering van hun teamleden te hanteren. Focus op het ontwikkelen van emotionele intelligentie, empathisch leiderschap en effectieve communicatie.
  • Implementeer trainingen voor alle medewerkers over thema’s zoals stress management, mindfulness en het belang van een gezonde levensstijl. Moedig het begrip van de wisselwerking tussen fysieke gezondheid en mentale prestaties aan.

3. Zorg voor ondersteunende maatregelen en faciliteiten

  • Bied programma’s aan die zowel de fysieke als mentale gezondheid ondersteunen, zoals yoga, fitness, meditatielessen en voedingsadvies.
  • Zorg voor gemakkelijke toegang tot mentale gezondheidsdiensten zoals coaching of therapeutische ondersteuning, op locatie en/of via externe providers.

4. Creëer een bedrijfscultuur van openheid en inclusie

  • Creëer een bedrijfscultuur waarin feedback over alle aspecten van het werk en het welzijn wordt aangemoedigd en serieus genomen. Gebruik deze feedback om beleid en praktijken continu te verbeteren.
  • Erken en waardeer de verschillende achtergronden en ervaringen van werknemers als een manier om een meer inclusieve en ondersteunende werkplek te bevorderen.

5. Zorg voor een optimale werkomgeving

  • Zorg voor een werkomgeving die ergonomisch ontworpen is om zowel fysiek comfort als mentaal welzijn te ondersteunen. Denk hierbij aan verstelbare bureaus, voldoende natuurlijk licht en stille zones voor ontspanning of contemplatie.
  • Faciliteer ruimtes waar medewerkers informeel kunnen samenkomen.

6. Voer regelmatige evaluaties uit

  • Voer regelmatig evaluaties uit die zowel de fysieke als de mentale gezondheid van medewerkers beoordelen. Gebruik de gegevens van deze evaluaties om de effectiviteit van bestaande programma’s te verbeteren.

7. Manage de werklast van medewerkers

  • Implementeer beleid dat actief een goede balans tussen werk en privéleven promoot. Dan gaat het niet alleen over flexibele werktijden, maar ook over beleid dat overwerk inperkt en voldoende vakantietijd garandeert.

Door bovenstaande acties uit te zetten, integreer je een holistisch mensbeeld effectief in de dagelijkse praktijk en het beleid van je organisatie. Dit niet alleen ten behoeve van het welzijn van de medewerkers, maar ook (of juist) om productievere, creatievere en meer betrokken teams te creëren.

NewDayPeople vergroot mentale kracht in organisaties

Elke organisatie in Nederland heeft in meer of mindere mate moeite hebben met het versterken van haar mentale kracht. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vele gevallen van burn-out en de stress gerelateerde problematiek en mentale klachten waar veel medewerkers mee worstelen. Bedrijven en organisaties weten vaak niet waar te beginnen of zijn niet in staat om een goede strategie voor ‘Mentaal Verantwoord Ondernemen’ (MTVO) op te zetten. Niet zo gek, want ze hebben wel wat anders te doen. NewDayPeople is erin gespecialiseerd. Het is onze missie om mentale kracht in organisaties te vergroten. Daarbij nemen wij jouw organisatie bij de hand. Lees het manifest dat we hebben geschreven en je weet waar wij voor staan. Wil jij dat we je helpen bij Mentaal Verantwoord Ondernemen? Neem contact met ons op via het formulier aan de onderzijde van deze pagina. Dan gaat de bal vanzelf rollen.

Serie over de doelstellingen van Mentaal Verantwoord Ondernemen

Dit artikel maakt deel uit van een serie van 13 doelstellingen van MTVO, Mentaal Verantwoord Ondernemen. Op onze website vind je een overzicht van alle doelstellingen waar je aan kunt werken om mentale kracht te vergroten in je bedrijf of organisatie. Elk bedrijf, van groot tot klein, kan mentale kracht ontwikkelen en vergroten. Ga er nu mee aan de slag.

Meer lezen

Help de mensen in je organisatie bij het maken van morele afwegingen

Een oproep aan alle organisaties: toon ethisch leiderschap. De wereld heeft daar meer dan ooit behoefte aan.

Lees verder
Een mannelijke en vrouwelijke medewerker lopen met elkaar op terwijl ze gezellig met elkaar praten

Heb als organisatie oog voor de persoonlijke context van je mensen

Het begrip 'persoonlijke context' verwijst naar de unieke persoonlijke en externe factoren die de ervaringen en gedragingen van de medewerkers beïnvloeden.

Lees verder
Medewerker achter laptop converseert met collega's

Geef je medewerkers de ruimte en de vrijheid naar eigen inzicht te leven en gelukkig te zijn

Organisaties krijgen door dat de mensen die de organisatie vormgeven hun werkelijke kapitaal zijn. Hierbij is de huidige krappe arbeidsmarkt de stok achter de deur voor minder vooruitstrevende organisaties.

Lees verder

Meer informatie over een zakelijke workshop?

Neem contact op met onze accountmanager. Hij kan je alles vertellen over onze workshops en helpt je graag.

Inge Schouten
Coördinator
0648254247

"*" geeft vereiste velden aan