Help de mensen in je organisatie bij het maken van morele afwegingen

Een oproep aan alle organisaties: toon ethisch leiderschap. De wereld heeft daar meer dan ooit behoefte aan. Veel organisaties nemen het niet zo nauw en stellen meer belangstelling in economische voordelen. De weg die wordt bewandeld is daarbij vaak niet zo van belang. Als het maar binnen bepaalde wetgeving past. Mentaal Verantwoord Ondernemen stelt iets anders voor. Geef het goede voorbeeld op het gebied van ethiek, en help je mensen bij het maken van morele afwegingen. Hiermee onderstreep je eveneens dat je je medewerkers niet alleen in hun professionele bezigheden ondersteunt, maar ook in andere zaken. Echt mensgericht ondernemen gaat dus nog wat verder dan alleen het welzijn van je mensen.

Morele ondersteuning

Morele afwegingen spelen een rol in vrijwel elk aspect van het bedrijfsleven, van de manier waarop beslissingen worden genomen door de leiding of het mt, tot hoe individuele medewerkers omgaan met dagelijkse kwesties. Transparantie en ethiek worden in onze tijd steeds meer gewaardeerd door consumenten, investeerders en de medewerkers zelf. Van organisaties verwacht dat zij een leidende rol spelen in het bevorderen van een ethisch klimaat. Morele ondersteuning gaat over het creëren van een milieu waarin medewerkers zich voldoende uitgerust en gesteund voelen om keuzes te maken die goed zijn voor het bedrijf, maar ook goed zijn voor de gemeenschap, en in overeenstemming met hun persoonlijke waarden.

Strategieën voor morele ondersteuning

1. Ethische training en bewustwording

Het organiseren van trainingen over bedrijfsethiek en verantwoordelijk gedrag helpt medewerkers na te denken over moderne ethische kwesties en de complexiteit ervan te begrijpen. In deze trainingen dienen voor de bedrijfstak relevante en reëler scenario’s te worden besproken. Scenario’s dus die medewerkers kunnen tegenkomen. Tevens moeten praktische tools voor ethische besluitvorming worden aangereikt.

2. Duidelijke ethische richtlijnen

Een van de meest effectieve manieren om medewerkers te helpen bij morele afwegingen is door duidelijke, schriftelijk vastgestelde ethische richtlijnen op te stellen. Deze richtlijnen dienen gemakkelijk toegankelijk te zijn en regelmatig te worden bijgewerkt. Zo blijven ze relevant als zakelijke of sociale contexten veranderen.

3. Open communicatie

Creëer een werkomgeving waarin medewerkers zich vrij voelen om ethische dilemma’s en hun zorgen te bespreken. Het is daarbij belangrijk dat ze niet bang hoeven te zijn voor vergelding of andere negatieve consequenties. Dit kan door middel van een anoniem meldsysteem, maar ook door regelmatig open gesprekken te voeren en bijeenkomsten te houden waar ethische kwesties worden besproken.

4. Leiderschap als rolmodel

Leiders binnen de organisatie dienen het voortouw te nemen door zelf ethisch gedrag te vertonen. Voorbeelden hiervan zijn transparantie in besluitvorming, het erkennen van fouten en het consequent toepassen van de bedrijfsethiek in alle aspecten van hun leiderschap.

Voordelen van morele ondersteuning

  • Verhoogd vertrouwen en meer betrokkenheid

Mensen die in een ethisch superieure omgeving werken hebben meer vertrouwen in de organisatie. Dit resulteert in een hogere betrokkenheid en meer toewijding aan het bedrijf. Medewerkers voelen zich veiliger in hun baan en zijn eerder bereid om extra inspanningen te leveren, wetende dat hun bedrijf ethische waarden hoog in het vaandel heeft.

  • Betere besluitvorming

Organisaties die hun mensen helpen bij morele afwegingen zorgen voor een besluitvormingsproces dat rekening houdt met een breed scala aan perspectieven. Dit leidt tot betere beslissingen die de continuïteit en de (langetermijn) gezondheid van het bedrijf ten goede komen.

  • Verbeterde bedrijfsreputatie

Een sterke ethische basis trekt niet alleen talent aan, maar versterkt ook de reputatie van het bedrijf in de markt. Consumenten, investeerders en andere stakeholders geven steeds vaker de voorkeur aan bedrijven die bekend staan om hun ethische werkwijze.

Het helpen van medewerkers bij het maken van morele afwegingen is niet alleen een kwestie van ethiek, maar zeker ook een strategische zakelijke beslissing. Door een sterke ethische bedrijfscultuur te bevorderen, bouwt jouw organisatie aan een interne omgeving van vertrouwen en respect. Daarnaast zet je flinke stappen naar een maatschappij waarin bedrijven een positieve kracht voor verandering zijn.

Acties voor Mentaal Verantwoord Ondernemen

Om concreet te werken aan doelstelling 13 – De organisatie helpt mensen bij het maken van morele afwegingen – kan jouw organisatie een aantal stappen zetten die gericht zijn op het bevorderen van ethisch bewustzijn en besluitvorming binnen de teams.

1. Organiseer opleiding en werk aan ontwikkeling

  • Organiseer trainingen en/of workshops die gericht zijn op ethiek op de werkvloer. Deze programma’s dienen werknemers te voorzien van de kennis en de tools die nodig zijn om ethische dilemma’s te herkennen en effectief aan te pakken.
  • Gebruik realistische scenario’s of ‘case studies’ die specifiek zijn voor jouw bedrijf(stak) om medewerkers te leren hoe zij in complexe situaties kunnen handelen.

2. Creëer een ethische bedrijfscultuur

  • Zorg ervoor dat jouw organisatie duidelijke en toegankelijke ethische richtlijnen en gedragscodes heeft. Deze moeten gemakkelijk te begrijpen zijn en aan iedereen binnen de organisatie gecommuniceerd worden.
  • Leiders moeten het voortouw nemen in ethisch gedrag. Hun acties en beslissingen moeten consistent zijn met de ethische standaarden van het bedrijf, waarmee ze een voorbeeld stellen voor alle medewerkers.

3. Faciliteer open communicatie en dialoog

  • Stel een systeem in dat de ethische normen bewaakt of benoem een ombudspersoon waar medewerkers terecht kunnen met ethische kwesties of dilemma’s.
  • Faciliteer af en toe open discussies over ethiek. Bijvoorbeeld tijdens teamvergaderingen of organiseer speciale sessies, waardoor medewerkers zich comfortabel voelen bij het bespreken van ethische kwesties.

4. Ondersteun besluitvorming

  • Overweeg het oprichten van een ethische commissie die kan dienen als een raadgevend orgaan voor complexe beslissingen. Deze commissie kan verschillende perspectieven schetsen en helpen bij het formuleren van adviezen op basis van de bedrijfsethiek.
  • Ontwikkel een checklist of een ander hulpmiddel waarmee medewerkers ethische beslissingen kunnen nemen. Idealiter worden ze hierbij aangemoedigd om alle aspecten van een dilemma te overwegen.

5. Wees verantwoordelijkheid en transparant

  • Voer met enige regelmaat ethische audits uit om te beoordelen hoe beslissingen worden genomen en of deze (nog) in lijn zijn met de bedrijfsethiek.
  • Moedig feedback aan over ethische kwesties en wees transparant over hoe deze feedback wordt gebruikt om processen en beleid te verbeteren.

6. Geef waardering en erkenning

  • Waardeer en beloon openlijk werknemers die ethisch handelen of die bijdragen aan het verbeteren van de ethische bedrijfscultuur binnen de organisatie.

Door de bovenstaande stappen te zetten ondersteunt jouw organisatie niet alleen medewerkers bij het omgaan met ethische dilemma’s, maar versterkt het ook een bedrijfscultuur waarin ethiek en integriteit voorop staan. Dit bevordert uiteraard een zeer positieve werkomgeving, maar beschermt de organisatie ook tegen mogelijke schandalen of ethische misstappen die de reputatie kunnen schaden.

NewDayPeople vergroot mentale kracht in organisaties

Elke organisatie in Nederland heeft in meer of mindere mate moeite hebben met het versterken van haar mentale kracht. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vele gevallen van burn-out en de stress gerelateerde problematiek en mentale klachten waar veel medewerkers mee worstelen. Bedrijven en organisaties weten vaak niet waar te beginnen of zijn niet in staat om een goede strategie voor ‘Mentaal Verantwoord Ondernemen’ (MTVO) op te zetten. Niet zo gek, want ze hebben wel wat anders te doen. NewDayPeople is erin gespecialiseerd. Het is onze missie om mentale kracht in organisaties te vergroten. Daarbij nemen wij jouw organisatie bij de hand. Lees het manifest dat we hebben geschreven en je weet waar wij voor staan. Wil jij dat we je helpen bij Mentaal Verantwoord Ondernemen? Neem contact met ons op via het formulier aan de onderzijde van deze pagina. Dan gaat de bal vanzelf rollen.

Serie over de doelstellingen van Mentaal Verantwoord Ondernemen

Dit artikel maakt deel uit van een serie van 13 doelstellingen van MTVO, Mentaal Verantwoord Ondernemen. Op onze website vind je een overzicht van alle doelstellingen waar je aan kunt werken om mentale kracht te vergroten in je bedrijf of organisatie. Elk bedrijf, van groot tot klein, kan mentale kracht ontwikkelen en vergroten. Ga er nu mee aan de slag.

Meer lezen

Een mannelijke en vrouwelijke medewerker lopen met elkaar op terwijl ze gezellig met elkaar praten

Heb als organisatie oog voor de persoonlijke context van je mensen

Het begrip 'persoonlijke context' verwijst naar de unieke persoonlijke en externe factoren die de ervaringen en gedragingen van de medewerkers beïnvloeden.

Lees verder
Medewerker achter laptop converseert met collega's

Geef je medewerkers de ruimte en de vrijheid naar eigen inzicht te leven en gelukkig te zijn

Organisaties krijgen door dat de mensen die de organisatie vormgeven hun werkelijke kapitaal zijn. Hierbij is de huidige krappe arbeidsmarkt de stok achter de deur voor minder vooruitstrevende organisaties.

Lees verder
Jonge medewerker zit achter een laptop met kop koffie naast zich

Waardeer persoonlijke ‘gebreken’ als kwaliteiten in jouw organisatie

Wij nodigen bedrijven uit om een breder perspectief te omarmen, waarbij wat traditioneel als zwakte wordt gezien, mag worden gewaardeerd als een potentiële sterkte.

Lees verder

Meer informatie over een zakelijke workshop?

Neem contact op met onze accountmanager. Hij kan je alles vertellen over onze workshops en helpt je graag.

Inge Schouten
Coördinator
0648254247

"*" geeft vereiste velden aan