Heb als organisatie oog voor de persoonlijke context van je mensen
- Geplaatst: 27 aug 2024
- Door: Harrie
- Leestijd: 3 minuten
De nadruk op menselijk kapitaal wordt intensiever. En terecht. Toonaangevende organisaties onderscheiden zich doordat ze begrijpen dat de persoonlijke context van hun medewerkers uitermate belangrijk is. Zowel voor de medewerker in kwestie als voor het bedrijf. Met Mentaal Verantwoord Ondernemen benadrukken we het belang van de persoonlijke context en de noodzaak van de ‘effort’ om blijvend met medewerkers in gesprek te zijn. Hiermee integreren we de individuele levensomstandigheden van medewerkers in de dagelijkse bedrijfsvoering.
Persoonlijke context
Het begrip ‘persoonlijke context’ verwijst naar de unieke persoonlijke en externe factoren die de ervaringen en gedragingen van de medewerker beïnvloeden. Dit betreft onder meer familieomstandigheden, gezondheidskwesties, culturele achtergronden en zaken als vrijetijdsbesteding die van invloed kunnen zijn op prestaties en het welzijn op het werk. Door een bedrijfscultuur te cultiveren waarin deze factoren worden gerespecteerd, verhogen organisaties de betrokkenheid en tevredenheid van werknemers.
In gesprek blijven
1. Doorlopende communicatie
Een essentieel onderdeel van het waarderen van de persoonlijke context is het onderhouden van een open en continue dialoog met medewerkers. Dit betekent dat er regelmatig één-op-één gesprekken plaatsvinden waarin managers niet alleen praten over werkprestaties, maar ook interesse tonen in het persoonlijke welzijn van medewerkers. Deze gesprekken bieden waardevolle inzichten in de uitdagingen die werknemers buiten het werk om ervaren, waardoor de organisatie beter in staat is om de medewerker te ondersteunen.
2. Flexibele beleidsvorming
Het erkennen van de persoonlijke context van medewerkers vereist ook flexibiliteit in beleid en de uitvoeringspraktijk. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat werktijden worden aangepast voor een ouder die kinderopvang moet regelen, of dat er specifieke gezondheidsprogramma’s worden aangeboden die inspelen op de behoeften van verschillende leeftijdsgroepen binnen de organisatie. Door op deze wijze flexibiliteit ten toon te spreiden, geeft de organisatie niet alleen het signaal af zorgzaam te zijn, maar verbetert het ook de algehele werkomstandigheden door stress te verminderen en werk-privébalans te bevorderen.
3. Training en ontwikkeling
Je kunt als organisatie nog verder gaan door trainingen aan te bieden om managers en leiders uit te rusten met de vaardigheden om effectief te communiceren en empathie te tonen. Dergelijke trainingen dienen ook te focussen op cultuur, vooral in divers samengestelde teams. Zo waarborgt de organisatie dat leidinggevenden de tools hebben om effectief om te gaan met de verschillende achtergronden en behoeften van hun teamleden.
Voordelen van een bedrijfscultuur die persoonlijke context serieus neemt
Het laten zien dat je de persoonlijke context van medewerkers serieus neemt en waardeert heeft een aantal belangrijke voordelen. Zowel voor de individuele medewerker als voor de organisatie.
- Werknemers die het gevoel hebben dat hun persoonlijke situatie wordt gezien en gerespecteerd zijn doorgaans meer tevreden en meer betrokken bij hun werk.
- Een steunende en behulpzame werkomgeving vermindert het verloop onder medewerkers, aangezien zij minder geneigd zijn om een bedrijf te verlaten dat hen waardeert en steunt.
- Medewerkers die ondersteuning krijgen in hun persoonlijke context kunnen zich beter concentreren en presteren ook beter. Dit resulteert in een hogere productiviteit.
Door oog te hebben voor de persoonlijke context van medewerkers en actief met hen in gesprek te blijven, heb je als organisatie een diepgaande positieve impact op de werkomgeving. Deze aanpak bevordert een bedrijfscultuur van zorg en respect, en stelt werknemers ook in staat om te floreren in zowel hun professionele als persoonlijke leven. Oog te hebben voor persoonlijke context en in gesprek te blijven met je medewerkers zijn niet slechts tekenen van goed werkgeverschap; het is een belangrijk onderdeel van de menselijke benadering die Mentaal Verantwoord Ondernemen voorstaat. En een die de basis legt voor duurzaam succes en wederzijdse groei binnen het bedrijf.
Acties voor Mentaal Verantwoord Ondernemen
Om concreet te werken aan doelstelling 12 – De organisatie heeft oog voor persoonlijke context en is blijvend met mensen in gesprek – kan jouw organisatie verschillende stappen ondernemen om een open, behulpzame en inclusieve werkomgeving te creëren.
1. Voer individuele gesprekken
- Voer regelmatig individuele gesprekken (check-ins) met medewerkers. Heb het niet alleen over werkprestaties, maar ook over hun welzijn en persoonlijke situaties. Hiermee toon je oprechte interesse in het welzijn van de medewerker (buiten de professionele verantwoordelijkheden).
- Zorg voor effectieve, discrete feedbackkanalen waar medewerkers hun persoonlijke uitdagingen en behoeften kunnen delen. Zonder dat ze daarbij bang hoeven te zijn voor negatieve consequenties.
2. Wees flexibel in beleid en praktijk
- Bied flexibele werktijden aan, en tevens de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Hiermee help je medewerkers om hun werk beter in evenwicht te brengen met persoonlijke verantwoordelijkheden, zoals de zorg voor familieleden of het onderwijs van de kinderen.
- Pas waar mogelijk de werkbelasting aan op basis van de persoonlijke situaties van de medewerker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tijdelijk minder uren voor een medewerker die door een persoonlijke crises heen gaat.
3. Train en ontwikkel leiders
- Bied trainingen voor managers en leiders aan die zich richten op empathie, actief luisteren en culturele competenties. Hiermee verdiepen zij hun kennis en vaardigheden rondom diverse persoonlijke contexten.
- Organiseer workshops of masterclasses die leiders trainen in het voeren van effectieve en zinvolle gesprekken met hun teamleden, gericht op het ondersteunen van hun persoonlijke en professionele groei.
4. Organiseer culturele en sociale initiatieven
- Implementeer een programma dat diversiteit en inclusie bevordert. Dit draagt bij aan het creëren van een womgeving waarin medewerkers zich vrij voelen om hun persoonlijke context en unieke perspectieven te delen.
- Organiseer met enige regelmaat sociale evenementen die medewerkers aanmoedigen om elkaar op een niet-werkgerelateerde manier te leren kennen. Zo krijgen medewerkers onderling meer begrip voor elkaar’s persoonlijke leven.
5. Faciliteer gezondheids- en welzijnsprogramma’s
- Bied toegang tot mentale gezondheidsprogramma’s en professionele ondersteuning, zoals coaching en stress management training.
- Ontwikkel (of laat ontwikkelen) een gezondheidsprogramma dat aansluit op de verschillende levensfasen en behoeften van werknemers. Voorbeelden zijn een fitnessprogramma, een gezondheidscheck en voedingsadvies op maat.
6. Communiceer open en wees transparant
- Houd zo af en toe bijeenkomsten waar updates worden gedeeld, maar waar ook ruimte is voor medewerkers om vragen te stellen en zorgen te uiten. Doe dit organisatie breed. Hiermee bevorder je een bedrijfscultuur van openheid en transparantie.
- Stimuleer de dialoog tussen verschillende afdelingen om meer waardering voor (en een beter begrip van) de diverse rollen en persoonlijke achtergronden binnen de organisatie te bevorderen.
7. Wees consistent
- Evalueer regelmatig de effectiviteit van geïmplementeerde maatregelen om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn in het ondersteunen van medewerkers.
- Toon een langdurige betrokkenheid. Blijf gesprekken voeren en blijf beleid aanpassen als reactie op veranderende persoonlijke omstandigheden van medewerkers.
Door bovenstaande acties en maatregelen uit te zetten, creëert jouw organisatie een behulpzame en steunende werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Ongeacht hun persoonlijke situatie. Dit alles leidt tot verhoogde betrokkenheid, meer tevredenheid en werkgeluk, en een hogere algehele productiviteit.
NewDayPeople vergroot mentale kracht in organisaties
Elke organisatie in Nederland heeft in meer of mindere mate moeite hebben met het versterken van haar mentale kracht. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vele gevallen van burn-out en de stress gerelateerde problematiek en mentale klachten waar veel medewerkers mee worstelen. Bedrijven en organisaties weten vaak niet waar te beginnen of zijn niet in staat om een goede strategie voor ‘Mentaal Verantwoord Ondernemen’ (MTVO) op te zetten. Niet zo gek, want ze hebben wel wat anders te doen. NewDayPeople is erin gespecialiseerd. Het is onze missie om mentale kracht in organisaties te vergroten. Daarbij nemen wij jouw organisatie bij de hand. Lees het manifest dat we hebben geschreven en je weet waar wij voor staan. Wil jij dat we je helpen bij Mentaal Verantwoord Ondernemen? Neem contact met ons op via het formulier aan de onderzijde van deze pagina. Dan gaat de bal vanzelf rollen.
Serie over de doelstellingen van Mentaal Verantwoord Ondernemen
Dit artikel maakt deel uit van een serie van 13 doelstellingen van MTVO, Mentaal Verantwoord Ondernemen. Op onze website vind je een overzicht van alle doelstellingen waar je aan kunt werken om mentale kracht te vergroten in je bedrijf of organisatie. Elk bedrijf, van groot tot klein, kan mentale kracht ontwikkelen en vergroten. Ga er nu mee aan de slag.
Meer lezen
Help de mensen in je organisatie bij het maken van morele afwegingen
- Geplaatst: 28 aug 2024
Een oproep aan alle organisaties: toon ethisch leiderschap. De wereld heeft daar meer dan ooit behoefte aan.
Lees verderGeef je medewerkers de ruimte en de vrijheid naar eigen inzicht te leven en gelukkig te zijn
- Geplaatst: 26 aug 2024
Organisaties krijgen door dat de mensen die de organisatie vormgeven hun werkelijke kapitaal zijn. Hierbij is de huidige krappe arbeidsmarkt de stok achter de deur voor minder vooruitstrevende organisaties.
Lees verderWaardeer persoonlijke ‘gebreken’ als kwaliteiten in jouw organisatie
- Geplaatst: 24 aug 2024
Wij nodigen bedrijven uit om een breder perspectief te omarmen, waarbij wat traditioneel als zwakte wordt gezien, mag worden gewaardeerd als een potentiële sterkte.
Lees verderMeer informatie over een zakelijke workshop?
Neem contact op met onze accountmanager. Hij kan je alles vertellen over onze workshops en helpt je graag.
"*" geeft vereiste velden aan