Geef je medewerkers de ruimte en de vrijheid naar eigen inzicht te leven en gelukkig te zijn
- Geplaatst: 26 aug 2024
- Door: Harrie
- Leestijd: 3 minuten
Het welzijn van werknemers krijgt (gelukkig) steeds meer prioriteit. Organisaties krijgen door dat de mensen die de organisatie vormgeven hun werkelijke kapitaal zijn. Hierbij is de huidige krappe arbeidsmarkt de stok achter de deur die minder vooruitstrevende organisaties ook laat bewegen naar een meer menselijke organisatie. De vrijheid om naar eigen inzicht te leven en te werken speelt voor werknemers een uitermate belangrijke rol. Het is een voorwaarde voor werkgeluk en persoonlijk geluk.
Autonomie
Voor alle mensen in je organisatie is autonomie van groot belang. Zij hebben kaders en heldere instructies nodig, zodat ze optimaal kunnen bijdragen aan de doelen van de organisatie. Daarnaast is het voor iedereen belangrijk om autonomie te ervaren in hoe het werk moet worden uitgevoerd. Autonomie gaat over de erkenning dat werknemers het beste presteren en het meest betrokken zijn wanneer ze de vrijheid hebben om hun werk én hun persoonlijke leven op een manier te managen die voor hen het meest zinvol is. Dit betekent dat de organisatie hen keuzes moet bieden in hoe, wanneer en waar het werk wordt gedaan. En ook in hoe ze hun professionele en persoonlijke ontwikkeling vormgeven.
Vrijheid en ruimte geven
Hoe kun je medewerkers de juiste vrijheid en ruimte bieden, zodat zij goed uit de verf komen en daarnaast werkgeluk ervaren? Zoveel medewerkers, zoveel behoeften, maar er zijn zeker ook overeenkomsten in de behoeften van medewerkers op het vlak van vrijheid.
1. Flexibiliteit ten aanzien van voorwaarden
Flexibel omgaan met werktijden en medewerkers de mogelijkheid bieden tot thuiswerken zijn basiselementen van het vrijheidsgevoel. Door flexibel te zijn laat de organisatie zien dat zij de persoonlijke levensomstandigheden van medewerkers respecteert.
2. Persoonlijke carrièrepaden
Door medewerkers de mogelijkheid te bieden om hun carrièrepaden aan te passen, kunnen ze hun werk beter afstemmen op hun persoonlijke interesses en professionele ambities.
3. Culturele verrijking
Je kunt als organisatie ook fysieke ruimte creëren voor culturele, sociale en recreatieve activiteiten die werknemers helpen om een gezonde werk-privébalans te vinden en te onderhouden. Denk hierbij aan het plaatsen van een tafeltennistafel, het organiseren van een cultuurevenementen of het aanbieden van faciliteiten voor sport en ontspanning.
4. Middelen ter ondersteuning
Het beschikbaar stellen van middelen zoals kinderopvang, een gezondheids- of welzijnsprogramma of professionele financiële hulp kan werknemers helpen om stressoren in hun persoonlijke leven te beheersen, waardoor ze gelukkiger en productiever kunnen zijn op het werk.
Voordelen van een steunende werkomgeving
Het cultiveren van een werkomgeving die autonomie en werkgeluk bevordert, heeft meerdere voordelen. We noemen hieronder enkele voor de hand liggende voordelen.
- Werknemers die voelen dat hun persoonlijke en professionele behoeften worden gewaardeerd en gerespecteerd, zijn doorgaans tevredener en meer betrokken bij hun werk.
- Organisaties die erom bekend staan dat ze de autonomie van medewerkers hoog in het vaandel hebben, trekken vaak topkandidaten aan en hebben lagere verloopcijfers.
- Vrijheid in het werk bevordert creatief denken en innovatie doordat werknemers zich ‘empowered’ voelen om buiten traditionele kaders te denken.
De scheidslijnen tussen werk en privéleven vervagen steeds meer. Mede hierdoor biedt het tegemoetkomen aan de behoefte aan persoonlijke vrijheid en ruimte een krachtig voordeel voor zowel werknemers als werkgevers. Door werknemers de vrijheid te geven om hun leven naar eigen inzicht in te richten, creëren organisaties een gelukkigere en gezondere werkomgeving. Tevens zetten ze een flinke stap naar een meer dynamische, innovatieve en duurzame toekomst. Dat maakt deze doelstelling voor Mentaal Verantwoord Ondernemen niet slechts een ‘nice-to-have’, maar een ‘must-have’.
Acties voor Mentaal Verantwoord Ondernemen
Om concreet te werken aan doelstelling 11 – De organisatie biedt mensen de ruimte en de vrijheid naar eigen inzicht te leven en gelukkig te zijn – kun je als organisatie diverse acties uitzetten die gericht zijn op het respecteren en ondersteunen van de individuele behoeften en voorkeuren van medewerkers.
1. Bied flexibel werk
- Sta medewerkers toe hun werktijden aan te passen aan hun persoonlijke leven, zoals eerder beginnen of later eindigen om (bijvoorbeeld) zorgverplichtingen te kunnen nakomen.
- Bied de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Hierdoor kunnen medewerkers er een betere balans tussen werk en privé op na houden.
- Overweeg eens de mogelijkheid van een kortere werkweek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vierdaagse werkweek of kortere dagen. Zonder verlies van salaris. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat dit de productiviteit ten goede komt.
2. Geef autonomie in de uitvoering
- Moedig zelfmanagement en zelfsturing aan, waarbij medewerkers meer controle krijgen over hoe ze hun taken uitvoeren.
- Laat medewerkers projecten of taken kiezen die passen bij hun vaardigheden en interesses. Dit verhoogt niet alleen de productiviteit, maar ook de tevredenheid bij je medewerkers.
3. Faciliteer diensten en bied ondersteuning
- Implementeer programma’s die gericht zijn op fysieke en mentale gezondheid, zoals lidmaatschap van een sportschool, meditatielessen en mindfulness training..
- Bied ondersteuning bij belangrijke levensgebeurtenissen, zoals ouderschapsverlof, zorgverlof en ondersteuning bij onderwijs en persoonlijke ontwikkeling.
4. Organiseer participatieve besluitvorming
- Creëer een bedrijfscultuur waarin medewerkers worden aangemoedigd om feedback te geven en deel te nemen aan besluitvormingsprocessen die hun werk beïnvloeden.
- Houd regelmatig evaluatiesessies waar medewerkers de mogelijkheid krijgen om te bespreken wat goed werkt en wat verbeterd kan worden in termen van hun werkbeleving.
5. Creëer een bedrijfscultuur van waardering
- Erken en waardeer de diverse achtergronden en levensstijlen van je medewerkers door evenementen te organiseren die culturele diversiteit benadrukken.
- Ontwikkel een beloningssysteem dat niet alleen gebaseerd is op prestaties, maar ook rekening houdt met de individuele bijdragen en behoeften van medewerkers.
6. Stimuleer ontwikkeling
- Werk aan persoonlijke ontwikkelingsplannen die medewerkers helpen hun professionele en persoonlijke doelen te bereiken.
- Ondersteun permanente educatie door toegang te bieden tot cursussen, trainingen en seminars die zowel de professionele als persoonlijke groei bevorderen.
7. Toon empathisch leiderschap
- Train de leiders in de organisatie om empathisch en behulpzaam te zijn. En tevens om de persoonlijke behoeften van hun teamleden te herkennen en te respecteren.
- Moedig een bedrijfscultuur van openheid en eerlijkheid aan, waarbij medewerkers zich comfortabel voelen om hun ware zelf op werk te zijn en in alle openheid te spreken over hun behoeften.
Door bovenstaande acties te implementeren, creëert jouw organisatie een omgeving waarin medewerkers de vrijheid hebben (en voelen) om hun werk en privéleven op een voor hen zinvolle manier te managen. Dit resulteert in een grotere tevredenheid, betrokkenheid en een hogere productiviteit.
NewDayPeople vergroot mentale kracht in organisaties
Elke organisatie in Nederland heeft in meer of mindere mate moeite hebben met het versterken van haar mentale kracht. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vele gevallen van burn-out en de stress gerelateerde problematiek en mentale klachten waar veel medewerkers mee worstelen. Bedrijven en organisaties weten vaak niet waar te beginnen of zijn niet in staat om een goede strategie voor ‘Mentaal Verantwoord Ondernemen’ (MTVO) op te zetten. Niet zo gek, want ze hebben wel wat anders te doen. NewDayPeople is erin gespecialiseerd. Het is onze missie om mentale kracht in organisaties te vergroten. Daarbij nemen wij jouw organisatie bij de hand. Lees het manifest dat we hebben geschreven en je weet waar wij voor staan. Wil jij dat we je helpen bij Mentaal Verantwoord Ondernemen? Neem contact met ons op via het formulier aan de onderzijde van deze pagina. Dan gaat de bal vanzelf rollen.
Serie over de doelstellingen van Mentaal Verantwoord Ondernemen
Dit artikel maakt deel uit van een serie van 13 doelstellingen van MTVO, Mentaal Verantwoord Ondernemen. Op onze website vind je een overzicht van alle doelstellingen waar je aan kunt werken om mentale kracht te vergroten in je bedrijf of organisatie. Elk bedrijf, van groot tot klein, kan mentale kracht ontwikkelen en vergroten. Ga er nu mee aan de slag.
Meer lezen
Help de mensen in je organisatie bij het maken van morele afwegingen
- Geplaatst: 28 aug 2024
Een oproep aan alle organisaties: toon ethisch leiderschap. De wereld heeft daar meer dan ooit behoefte aan.
Lees verderHeb als organisatie oog voor de persoonlijke context van je mensen
- Geplaatst: 27 aug 2024
Het begrip 'persoonlijke context' verwijst naar de unieke persoonlijke en externe factoren die de ervaringen en gedragingen van de medewerkers beïnvloeden.
Lees verderWaardeer persoonlijke ‘gebreken’ als kwaliteiten in jouw organisatie
- Geplaatst: 24 aug 2024
Wij nodigen bedrijven uit om een breder perspectief te omarmen, waarbij wat traditioneel als zwakte wordt gezien, mag worden gewaardeerd als een potentiële sterkte.
Lees verderMeer informatie over een zakelijke workshop?
Neem contact op met onze accountmanager. Hij kan je alles vertellen over onze workshops en helpt je graag.
"*" geeft vereiste velden aan