Benader mentale problemen in je organisatie niet (direct) medisch

Vooruitstrevende organisaties kiezen ervoor om mentale problemen op een niet-medische manier te benaderen. Tenminste, niet in eerste instantie. Deze doelstelling van Mentaal Verantwoord Ondernemen wijst op een paradigma verschuiving in hoe bedrijven omgaan met het psychologische welzijn van hun werknemers. Het benadrukt de noodzaak voor een meer geïntegreerde en mensgerichte aanpak.

Beperkingen van een strikt medische aanpak

Traditioneel worden mentale problemen in veel organisaties benaderd vanuit een strikt medisch perspectief. Vaak houdt dit in dat werknemers worden doorverwezen naar een arts of therapeut voor diagnose en behandeling. Hoewel dit absoluut heel belangrijk kan zijn voor bepaalde aandoeningen, kan een overmatige nadruk op de medische benadering leiden tot stigmatisering en een vermindering van persoonlijke mentale kracht. Werknemers voelen zich mogelijk ‘gelabeld’, maar zullen zich zeker minder in staat voelen om zelf bij te dragen aan hun herstelproces. Uiteindelijk kan dit contraproductief werken voor hun algemene welzijn.

Ontwikkelen van een steunende bedrijfscultuur

De sleutel tot het succesvol implementeren van deze benadering ligt in het cultiveren van een steunende bedrijfscultuur die erkent dat mentale kracht een integraal onderdeel is van het welzijn van medewerkers. Enkele strategieën die je als organisatie in dit kader zou kunnen adopteren om werk te maken van mentale kracht noemen we hieronder.

1. Voorlichting en bewustwording

Je kunt educatieve sessies of een workshop aanbieden die zich richten op het vergroten van het bewustzijn over mentale kracht en wat daarbij komt kijken. Deze sessies bieden idealiter informatie over stress management, wat een goede werk-privébalans is en hoe je deze kunt vormgeven en bepaalde technieken voor zelfzorg. Door werknemers te voorzien van kennis over hoe ze hun eigen mentale gezondheid kunnen managen, maak je ze zelf verantwoordelijk voor hun persoonlijke mentale kracht.

2. Preventieve maatregelen

In plaats van te wachten tot werknemers mentale gezondheidsproblemen ervaren, kun je als organisatie zelf actief stappen zetten om preventieve zorg te organiseren. Dit kan onder meer door flexibele werktijden, aandacht voor werk-privébalans, preventieprogramma’s en mindfulness training. Deze interventies dragen allemaal bij aan het verminderen van werkgerelateerde stress en het verbeteren van algemene mentale gezondheid.

3. Mentorschap

Door het opzetten van een mentorprogramma geef je werknemers een platform om ervaringen te delen en steun te zoeken binnen de organisatie. Dit bevordert een warm gevoel van gemeenschap en je maakt hiermee mentale gezondheidskwesties bespreekbaar in een veilige en steunende omgeving.

4. Bevorderen van dialoog en open communicatie

Het aanmoedigen van openheid en transparantie over mentale gezondheid helpt bij het verminderen van stigma. Leiders dienen hierbij altijd voorop te lopen en het goede voorbeeld te geven door zelf open te zijn over hun eigen uitdagingen en hoe zij deze aanpakken. Leiders stimuleren hiermee een bedrijfscultuur van vertrouwen en authenticiteit.

Voordelen van een niet-medische aanpak

Als de organisatie mentale gezondheidsproblemen op een niet-medische manier benadert, heeft dat verschillende voordelen. Medewerkers voelen zich meer gewaardeerd en begrepen, hetgeen tot hogere tevredenheid en betrokkenheid leidt. Daarnaast kan het verminderen van het stigma rondom mentale gezondheid leiden tot een vroegere en meer open zoektocht naar hulp. Dit komt de algehele gezondheid en productiviteit ten goede.

Door mentale problemen op een holistische en niet-medische manier te benaderen, creëer je als organisatie een werkomgeving waarin werknemers begrijpen dat ze zelf medeverantwoordelijk zijn voor hun eigen mentale gezondheid. Bovendien voelen ze zich gesteund om actief bij te dragen aan hun eigen mentale kracht. Deze benadering bevordert niet alleen de individuele gezondheid en het werkgeluk van de medewerker, maar versterkt ook de algehele veerkracht en effectiviteit van de organisatie. In onze huidige tijd, waarin het welzijn van werknemers steeds meer als een prioriteit wordt gezien, kan deze progressieve aanpak een fundamentele rol spelen in het vormgeven van mentale kracht in organisaties.

Acties voor Mentaal Verantwoord Ondernemen

Om concreet te werken aan doelstelling 9 – De organisatie heeft een bedrijfscultuur waarin mentale problemen niet (direct) medisch worden benaderd – heeft een organisatie verschillende mogelijkheden. Hierbij ligt de focus op het creëren van een steunende omgeving die mentaal welzijn bevordert, voordat medische interventies absoluut noodzakelijk worden.

1. Onderwijs en maak bewust

  • Organiseer met enige regelmaat workshops en trainingen die gericht zijn op het verhogen van het bewustzijn van mentale kracht en gezondheid, het herkennen van symptomen van stress en burn-out en het bevorderen van zelfzorg.
  • Rijk medewerkers educatieve middelen aan die hen helpt signalen van mogelijke mentale problematiek te herkennen. En hen daarnaast leren hoe deze effectief aan kunnen pakken zonder meteen naar medische oplossingen te grijpen.

2. Implementeer preventieve maatregelen

  • Implementeer flexibele werktijden en de mogelijkheid om vanuit huis te werken om een gezonde werk-privébalans te bevorderen.
  • Creëer ruimtes binnen het kantoor waar medewerkers kunnen ontspannen of kunnen deelnemen aan activiteiten zoals mindfulness of yoga.

3. Stel een mentorprogramma in

  • Ontwikkel een mentorprogramma dat nieuwe of ‘worstelende’ medewerkers koppelt aan meer ervaren collega’s die deze medewerkers ondersteunen en begeleiden.

4. Ga de dialoog aan en communiceer

  • Moedig managers en leiders aan om open gesprekken over mentale gezondheid te voeren. Zo verminder je het stigma op mentale gezondheid en creëer je een meer begripvolle werkomgeving.
  • Implementeer de mogelijkheid tot het geven van feedback, zodat medewerkers anoniem hun zorgen kunnen uiten over hun mentale gezondheid of werkgerelateerde druk.

5. Kies voor een geïntegreerde benadering van welzijn

  • Ontwikkel programma’s (of laat ze ontwikkelen) die zich richten op fysieke gezondheid én mentaal welzijn én sociale verbinding.
  • Bied programma’s aan die een gezonde leefstijl promoten, zoals voedingsadvies, een fitnessprogramma en stress managementtechnieken.

6. Betrek de leiders in de organisatie

  • Zorg ervoor dat leiders en managers zijn opgeleid in empathisch leiderschap en ‘hoe ze niet-medisch kunnen omgaan’ met mentale gezondheidsproblemen.
  • Moedig (senior) leiders aan om als rolmodellen te dienen door hun eigen ervaringen met mentale gezondheid te delen en de genomen maatregelen om hun eigen welzijn te verbeteren.

7. Evalueer en pas aan

  • Ga regelmatig na hoe het staat met de effectiviteit van de geïmplementeerde programma’s om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn en blijven.
  • Wees bereid om programma’s aan te passen op basis van feedback van werknemers en veranderingen op de werkplek of in de bredere sociale context.

Door deze acties uit te zetten, kan het niet anders dan dat jouw organisatie een bedrijfscultuur genereert waarin mentale gezondheidsproblemen preventief worden aangepakt en de nood voor al te snelle medicalisering verdwijnt. Mede hierdoor zal het welzijn, het werkgeluk en de algemene tevredenheid onder medewerkers sterk worden verbeterd.

NewDayPeople vergroot mentale kracht in organisaties

Elke organisatie in Nederland heeft in meer of mindere mate moeite hebben met het versterken van haar mentale kracht. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vele gevallen van burn-out en de stress gerelateerde problematiek en mentale klachten waar veel medewerkers mee worstelen. Bedrijven en organisaties weten vaak niet waar te beginnen of zijn niet in staat om een goede strategie voor ‘Mentaal Verantwoord Ondernemen’ (MTVO) op te zetten. Niet zo gek, want ze hebben wel wat anders te doen. NewDayPeople is erin gespecialiseerd. Het is onze missie om mentale kracht in organisaties te vergroten. Daarbij nemen wij jouw organisatie bij de hand. Lees het manifest dat we hebben geschreven en je weet waar wij voor staan. Wil jij dat we je helpen bij Mentaal Verantwoord Ondernemen? Neem contact met ons op via het formulier aan de onderzijde van deze pagina. Dan gaat de bal vanzelf rollen.

Serie over de doelstellingen van Mentaal Verantwoord Ondernemen

Dit artikel maakt deel uit van een serie van 13 doelstellingen van MTVO, Mentaal Verantwoord Ondernemen. Op onze website vind je een overzicht van alle doelstellingen waar je aan kunt werken om mentale kracht te vergroten in je bedrijf of organisatie. Elk bedrijf, van groot tot klein, kan mentale kracht ontwikkelen en vergroten. Ga er nu mee aan de slag.

Meer lezen

Help de mensen in je organisatie bij het maken van morele afwegingen

Een oproep aan alle organisaties: toon ethisch leiderschap. De wereld heeft daar meer dan ooit behoefte aan.

Lees verder
Een mannelijke en vrouwelijke medewerker lopen met elkaar op terwijl ze gezellig met elkaar praten

Heb als organisatie oog voor de persoonlijke context van je mensen

Het begrip 'persoonlijke context' verwijst naar de unieke persoonlijke en externe factoren die de ervaringen en gedragingen van de medewerkers beïnvloeden.

Lees verder
Medewerker achter laptop converseert met collega's

Geef je medewerkers de ruimte en de vrijheid naar eigen inzicht te leven en gelukkig te zijn

Organisaties krijgen door dat de mensen die de organisatie vormgeven hun werkelijke kapitaal zijn. Hierbij is de huidige krappe arbeidsmarkt de stok achter de deur voor minder vooruitstrevende organisaties.

Lees verder

Meer informatie over een zakelijke workshop?

Neem contact op met onze accountmanager. Hij kan je alles vertellen over onze workshops en helpt je graag.

Inge Schouten
Coördinator
0648254247

"*" geeft vereiste velden aan