Een bedrijfscultuur doordrongen van plichtsbesef en verantwoordelijkheid

Plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel zijn fundamentele waarden van een ethische, betrouwbare en veerkrachtige organisatie. Wanneer een organisatie deze principes integreert in de kern van zijn bedrijfscultuur, ontstaat er een werkomgeving waarin medewerkers worden aangemoedigd om hun taken vanuit integriteit en zorg uit te voeren en actief bij te dragen aan het gemeenschappelijke succes en welzijn van het bedrijf en zijn stakeholders.

Medewerkers komen bij elkaar aan een tafel en praten met elkaar

Wat houdt plichtsbesef in organisaties precies in?

Plichtsbesef verwijst naar een diepgeworteld gevoel van verplichting om de taken en verantwoordelijkheden die met een rol of functie gepaard gaan, nauwgezet na te komen. Naast het nakomen van basisverplichtingen gaat het hierbij om een proactieve benadering van werk, waarbij medewerkers zich inzetten om hun werk op een manier te doen die de organisatie als geheel ten goede komt.

Wat betekent verantwoordelijkheidsgevoel?

Verantwoordelijkheidsgevoel houdt in dat individuele medewerkers en teams verantwoording nemen voor hun acties en de resultaten daarvan. Hierbij gaat het om zowel de goede als de minder goede acties en resultaten. Dit aspect van de bedrijfscultuur moedigt openheid en eerlijkheid aan en zorgt ervoor dat medewerkers de impact van hun handelingen op collega’s, klanten en de mensen om de organisatie heen zien en erkennen.

Cultiveren van plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel

  • Waarden en normen

De eerste stap in het bevorderen van een bedrijfscultuur van plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel is het duidelijk definiëren van de waarden en normen van de organisatie. Het gaat hierbij om het vaststellen van duidelijke richtlijnen over wat wordt verwacht van elk lid van de organisatie, van de hoogste leidinggevenden tot de nieuwste medewerkers. Deze waarden moeten regelmatig worden gecommuniceerd en geïntegreerd in alle aspecten van de bedrijfsvoering, van training en ontwikkeling tot dagelijkse werkzaamheden en beoordelingen.

  • Leiderschap als rolmodel

Leiders spelen een cruciale rol in het vormgeven en handhaven van een cultuur van plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel. Ze moeten het voorbeeld geven door zelf de waarden van de organisatie uit te dragen in hun acties en besluitvorming. Door verantwoordelijkheid te nemen voor hun beslissingen en open te staan voor feedback creëren leiders een werkomgeving waarin eerlijkheid en integriteit worden gewaardeerd.

  • Verantwoordelijkheid en transparantie

Vervolgens is het van essentieel belang dat de organisatie mechanismen implementeert die verantwoordelijkheid en transparantie bevorderen. Dit kan onder meer door een systeem voor open feedback, waar medewerkers en managers constructieve kritiek (en lof) kunnen delen over elkaars werk. Ook het instellen van een communicatiekanaal waar misstanden of zorgen gemeld kunnen worden draagt bij aan een verantwoordelijke bedrijfscultuur. Let erop dat medewerkers in alle vrijheid meldingen kunnen doen, dus zonder angst voor vergelding.

  • Training en ontwikkeling

Om medewerkers te ondersteunen bij het internaliseren van de waarden van plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel zijn trainingen en ontwikkelingsprogramma’s uiterst behulpzaam. Deze programma’s moeten focussen op de ontwikkeling van technische vaardigheden én op ethische besluitvorming, conflictbeheersing en de kunst van effectieve en verantwoordelijke communicatie.

  • Erkenning en beloning

Het erkennen en belonen van medewerkers die blijk geven van uitzonderlijk plichtsbesef en een hoge mate van verantwoordelijkheidsgevoel kan anderen inspireren om deze waarden ook na te streven. Erkenning kan formeel zijn, zoals een promotie, of informeel, zoals verbale waardering. Het belangrijkste is dat erkenning consistent en eerlijk is, waardoor een bedrijfscultuur wordt bevorderd waarin verantwoordelijkheid wordt gewaardeerd.

Een bedrijfscultuur die plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel bevordert, is van groot belang bij het opbouwen van een sterke, ethisch georiënteerde en duurzame organisatie. Deze waarden versterken niet alleen de interne werkomgeving, maar verbeteren ook de reputatie van het bedrijf bij andere betrokkenen en het publiek. Door deze principes consequent toe te passen, creëer je als organisatie een fundament van vertrouwen en respect dat essentieel is voor langdurig succes in elke sector.

Acties voor Mentaal Verantwoord Ondernemen

Om concreet te werken aan kenmerk 51 – De organisatie heeft een bedrijfscultuur van plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel – dient een organisatie strategieën te implementeren die medewerkers aanmoedigen om hun verantwoordelijkheden serieus te nemen en ethisch te handelen. We noemen hier enkele specifieke stappen waar je aan zou kunnen denken bij het bevorderen van een dergelijke bedrijfscultuur.

1. Definieer en communiceer kernwaarden

Waarden (en normen) vaststellen

  • Stel duidelijk omschreven waarden en gedragsnormen op die plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel benadrukken. Deze normen moeten deel uitmaken van de missie en visie van de organisatie en geïntegreerd worden in alle lagen van het bedrijf.
  • Communiceer deze waarden en normen regelmatig via verschillende kanalen, zoals bijeenkomsten, nieuwsbrieven en interne portals, om ervoor te zorgen dat alle medewerkers ervan doordrongen zijn en daadwerkelijk toepassen.

Inwerkprogramma

  • Integreer de kernwaarden van plichtsbesef en verantwoordelijkheid in het inwerkprogramma voor nieuwe medewerkers. Bespreek hoe deze waarden zich vertalen naar de dagelijkse praktijk van de werkvloer.
  • Bied een training aan tijdens de inwerkfase om nieuwkomers bewust te maken van de ethische richtlijnen en de verwachtingen omtrent verantwoordelijkheid binnen de organisatie.

2. Laat leiders voorbeeldgedrag vertonen

Empathisch leiderschap

  • Leiders moeten voorbeeldgedrag vertonen door hun eigen verantwoordelijkheden nauwgezet na te komen en transparant te zijn over hun acties. Ze moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun beslissingen en hun gevolgen.
  • Leiders moeten daarnaast ook toegankelijk zijn voor hun teams. Leiders dienen open te staan voor vragen en zorgen, en actief steun te bieden bij obstakels en uitdagingen. Dit alles bevordert het plichtsbesef en de verantwoordelijkheid in de teams.

Structuur

  • Zorg voor helder gedefinieerde rollen en verantwoordelijkheden binnen teams en afdelingen. Hierdoor begrijpen medewerkers beter wat er van hen wordt verwacht en waar zij verantwoording over moeten afleggen.
  • Houd regelmatig bijeenkomsten waarin leiders en teamleden hun voortgang bespreken en verantwoording afleggen over hun acties en resultaten. Hiermee bouw je aan een bedrijfscultuur van transparantie en verantwoordelijkheid.

3. Bevorder openheid en transparantie

Feedback

  • Implementeer een goed systeem voor feedback tussen collega’s en tussen medewerkers en leidinggevenden. Hiermee werk je actief aan een bedrijfscultuur waarin open communicatie en verantwoordelijkheid centraal staan.
  • Bied ruimte voor het geven van anonieme feedback om medewerkers een veilige manier te bieden om hun zorgen te uiten en constructieve kritiek te geven.

Transparante communicatie

  • Moedig transparantie in rapportage en besluitvorming aan. Dit betekent dat beslissingen en hun rationale openlijk worden gedeeld.
  • Zorg ervoor dat de resultaten van belangrijke projecten en de bijbehorende verantwoordelijkheid duidelijk worden gecommuniceerd, zodat iedereen op de hoogte is van de uitkomsten en hun impact.

4. Stimuleer en faciliteer verantwoordelijk gedrag

Training en ontwikkeling

  • Bied een training aan in ethische besluitvorming en verantwoordelijkheid. Dit helpt medewerkers om gemakkelijker om te gaan met ethische dilemma’s en plichtsbesef te tonen in hun dagelijkse werk.
  • Zorg voor voortdurende professionele ontwikkeling om medewerkers te ondersteunen bij het effectief omgaan met hun verantwoordelijkheden en daarnaast hun plichtsbesef te versterken.

Coaching

  • Implementeer een mentorprogramma waar meer ervaren medewerkers nieuwkomers begeleiden bij het ontwikkelen van plichtsbesef en verantwoordelijkheid in hun rollen.
  • Bied (externe) coaching aan voor medewerkers die hulp nodig hebben bij de omgang met hun verantwoordelijkheden of die het moeilijk vinden om hun plichtsbesef op een juiste manier te tonen.

5. Erken en beloon verantwoordelijkheid

Erkenning van plichtsbesef

  • Ontwikkel een beloningssysteem dat plichtsbesef en verantwoordelijk gedrag erkent en waardeert. Het kan hierbij gaan om formele beloningen, zoals bonussen en promoties, of om informele erkenning, zoals complimenten (bijvoorbeeld tijdens een vergadering).
  • Geef op een leuke manier aandacht aan successen die voortkomen uit verantwoordelijk en ethisch gedrag. Dit kan door middel van teamvergaderingen, nieuwsbrieven of een leuk evenement.

Evaluatie en feedback

  • Integreer verantwoordelijkheidscriteria in prestatiebeoordelingen om ervoor te zorgen dat medewerkers worden beoordeeld op hun vermogen om verantwoordelijkheden te dragen en plichtsbesef te tonen.
  • Gebruik routinematige feedbacksessies om medewerkers die blijk geven van sterk plichtsbesef waardering te geven en om constructieve feedback te geven aan degenen die verbetering nodig hebben.

6. Monitor de bedrijfscultuur

Klant- en medewerkerstevredenheid

  • Gebruik enquêtes en instrumenten voor feedback om de percepties van medewerkers over plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel binnen de organisatie te meten. Analyseer deze gegevens om verbeteringen aan te brengen.
  • Houd de tevredenheid van klanten en medewerkers bij als indicator van de effectiviteit van de bedrijfscultuur aangaande plichtsbesef en verantwoordelijkheid.

Evaluatie

  • Voer af en toe een culturele audit uit om te evalueren hoe goed de waarden van plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel worden nageleefd en geïntegreerd in de dagelijkse bedrijfsvoering.
  • Gebruik de bevindingen van audits en feedbacksessies om beleid en de manier van werken aan te passen, zodat ze beter aansluiten bij de doelstellingen op het gebied van verantwoordelijkheid.

Het concreet werken aan een bedrijfscultuur van plichtsbesef en verantwoordelijkheidsgevoel vereist een geïntegreerde aanpak die begint bij de top van de organisatie en doordringt tot in alle lagen. Door duidelijke waarden te communiceren, leiderschap te ondersteunen, openheid en transparantie te bevorderen, verantwoordelijkheid te stimuleren en plichtsbesef te erkennen, bouw je als organisaties een bedrijfscultuur op waarin verantwoordelijkheid een kernwaarde is. Dit leidt tot een meer betrouwbare, ethische en veerkrachtige organisatie die klaar is om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.

NewDayPeople vergroot mentale kracht in organisaties

Elke organisatie in Nederland heeft in meer of mindere mate moeite hebben met het versterken van haar mentale kracht. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vele gevallen van burn-out en de stress gerelateerde problematiek en mentale klachten waar veel medewerkers mee worstelen. Bedrijven en organisaties weten vaak niet waar te beginnen of zijn niet in staat om een goede strategie voor ‘Mentaal Verantwoord Ondernemen’ (MTVO) op te zetten. Niet zo gek, want ze hebben wel wat anders te doen. NewDayPeople is erin gespecialiseerd. Het is onze missie om mentale kracht in organisaties te vergroten. Daarbij nemen wij jouw organisatie bij de hand. Lees het manifest dat we hebben geschreven en je weet waar wij voor staan. Wil jij dat we je helpen bij Mentaal Verantwoord Ondernemen? Neem contact met ons op via het formulier aan de onderzijde van deze pagina. Dan gaat de bal vanzelf rollen.

Serie over Mentaal Verantwoord Ondernemen

Dit artikel maakt deel uit van een serie van 56 over de organisatiekenmerken van MTVO, Mentaal Verantwoord Ondernemen. Op onze website vind je een overzicht van alle kenmerken waar je aan kunt werken om mentale kracht te vergroten in je bedrijf of organisatie. Elk bedrijf, van groot tot klein, kan mentale kracht ontwikkelen en vergroten. Ga er nu mee aan de slag.

Meer lezen

Help de mensen in je organisatie bij het maken van morele afwegingen

Een oproep aan alle organisaties: toon ethisch leiderschap. De wereld heeft daar meer dan ooit behoefte aan.

Lees verder
Een mannelijke en vrouwelijke medewerker lopen met elkaar op terwijl ze gezellig met elkaar praten

Heb als organisatie oog voor de persoonlijke context van je mensen

Het begrip 'persoonlijke context' verwijst naar de unieke persoonlijke en externe factoren die de ervaringen en gedragingen van de medewerkers beïnvloeden.

Lees verder
Medewerker achter laptop converseert met collega's

Geef je medewerkers de ruimte en de vrijheid naar eigen inzicht te leven en gelukkig te zijn

Organisaties krijgen door dat de mensen die de organisatie vormgeven hun werkelijke kapitaal zijn. Hierbij is de huidige krappe arbeidsmarkt de stok achter de deur voor minder vooruitstrevende organisaties.

Lees verder

Meer informatie over een zakelijke workshop?

Neem contact op met onze accountmanager. Hij kan je alles vertellen over onze workshops en helpt je graag.

Inge Schouten
Coördinator
0648254247

"*" geeft vereiste velden aan